Обиљежена 42. годишњица Правног факултета

Правни факултет Универзитета у Бањој Луци прославио је 42. рођендан и 57. годишњицу од почетка студија права у овом граду. Тим поводом одржана је пригодна свечаност на којој су промовисани нови магистри правних наука и још једна генерација дипломираних правника.

Овом догађају, који ће многи дуго памтити, присуствовали су ректор Универзитета у Бањој Луци професор др Милан Матаруга са проректорима; ректор Универзитета у Приштини чије је привремено сједиште у Косовској Митровици професор др Срећко Милачић; министри у Влади Републике Српске Петар Ђокић и Миленко Савановић; декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву професор др Радомир Лукић; декан Правног факултета Универзитета у Тузли професор др Изудин Хасановић; декан Правног факултета у Косовској Митровици професор др Владан Михаиловић; и бројни декани и продекани факултета Универзитета у Бањој Луци, продекан за научно – истраживачки рад Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву професор др Горан Марковић; продекан за научно-истраживачки рад Правног факултета Универзитета у Новом Саду доцент др Бојан Тубић и још многи угледни гости, родитељи родбина и пријатељи наших младих дипломираних правника.

Овај величанствени скуп најприје је поздравио вршилац дужности декана Правног факултета Универзитета у Бањој Луци професор др Петар Кунић. Он је у пригодној бесједи поред осталог нагласио да су грађани незадовољни радом правосуђа и јавне управе чију темељну структуру чине правници.

„Због тога је од изузетне важности да наш факултет препознаје потребу праксе и савремене трендове у развоју не само правосуђа и управе већ и других дјелатности у којим се запошљавају дипломирани правници. На нашем  Факултету зато посебну пажњу посвећујемо стицању не само теоријских него и практичних знања наших студената. Морам посебно да нагласим да нисмо подлегли утицајима и тенденцијама које су присутне на приватним факултетима за које  не можемо рећи да имају потребан квалитет поготово у наставном кадру. Европске земље па чак и неке сусједне избјегавају оснивање приватних правних факултета а ми смо им широм отворили врата иако се показало да им је главни циљ стицање добити а не  знања“, истакао је поред осталог вршилац дужности декана професор др Петар Кунић.

Учесницима ове пригодне свечаности бираним ријечима обратио се и ректор Универзитета у Бањој Луци професор др Милан Матаруга.

„Као ректор Универзитета у Бањој Луци са великим задовољством стојим овдје испред вас и могу слободно да кажем да је овај Факултет  старији од нашег Универзитета. Овај Факултет је учествовао, помагао и креирао развој Универзитета у Бањој Луци. Овај Факултет отворио је врата многим другим факултетима и  чланицама нашег Универзитета и помогао им да данас постану такве какве јесу. У различитим историјским околностима овај Факултет његовао је високе стандарде правне струке. То је највећи и трајни допринос овог Факултета развоју научне мисли и струке и унапређењу знања и потребних образовних стандарда у Републици Српској“, истакао је поред осталог ректор Универзитета у Бањој Луци професор др Милан Матаруга.

Он је подсјетио да је одлуком Скупштине Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине  и Скупштине општине Бања  Лука од 6. фебруара 1975. године Правни факултет добио статус организације од посебне друштвене важности. Од тада до данас како  је рекао, ништа се није промјенило. Ректор Универзитета у Бањој Луци сматра да разлог за такву позицију Правног факултета треба тражити у чињеници да је законитост темељ сваке државе а правичност основ владавине. Он такође сматра да би због тога право и  медицина морали да буду темељ и стуб државе што додатно обавезује оне који на тим факултетима раде.

Бираним ријечима учеснике ове пригодне свечаности поздравио је и декан Правног факултета Универзитета у Тузли проф. др Изудин Хасановић. Он се захвалио наставницима нашег Факултета за помоћ коју су им пружили у школовању њихових кадрова. Подсјетио је такође да наставници правних факултета у Бањој Луци и Тузли данас учествују у многим заједничким пројектима на нивоу регије.

На Правном факултету Универзитета у Бањој Луци стасала је још једна генерација дипломираних правника. Најбољи међу њима, студент генерације,  је Александар Форца који је током студија остварио просјечну оцјену 8,50. Због тога му је вршилац дужности декана Правног факултета Универзитета у Бањој Луци професор др Петар Кунић уручио Плакету Правног факултета.

На крају ове скромне свечаности промовисани су и нови магистри и дипломирани правници. Дипломе за троје магистара Љубу Вуковића, Мирослава Шкорића и Љиљану Хрнић уручио је ректор Универзитета у Бањој Луци професор др Милан Матаруга. Потом је вршилац дужности декана Правног факултета Универзитета у Бањој Луци професор др Петар Кунић уручио дипломе за 156 младих дипломираних правника.

Прије ове скромне свечаности делегација Правног факултета Универзитета у Бањој Луци у саставу доцент др Зоран Васиљевић, продекан за наставу,мастер права, виши асистент Санда Гверо и предсједник Студентског савеза Миле Аљетић положили су цвијеће на спомен-плочу студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су у минулом отаџбинском рату уградили своје животе у темеље Републике Српске.