28. 3. 2014.
САСТАНАК СА ПАРЛАМЕНТАРЦИМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
У петак, 27. марта 2014. године у Сарајеву је одржана дискусија о социо-економској будућности подручја које се налази између ријека Дрине, Саве и Уне као и о његовом мјесту у европским интеграцијама. Учесници су били: са једне стране представници Европског парламента на челу са господином Куканом, а са друге професори, асистенти, студенти са јавних универзитета из Републике Српске и Федерације БиХ, као и активисти невладиног сектора из Федерације БиХ. У делегацији Европског парламента су били: Дорис Пак, Марија Корнелисен, Тања Фајон, Дубравка Шуица, Едуард Кукан, Тонино Пицула, Лајош Бокрош и Андреј Пленковић. Наш Универзитет представљали су, предвођени асистентицом мр Стојаном Копањом, најактивнији студенти четврте године студија Правног факултета: Дејан Лучка, Милан Башић, Милорад Сребро, Александар Крпић, Милош Ковачевић, Томислав Глухаковић и Озренко Никић. Такође, представник Универзитета у Бањој Луци, поред аситентице и студената са Правног факултета, био је асистент на Факултету политичких наука мр Ђорђе Томић.
На самом састанку било је ријечи о немирима који су се одвијали у ентитету окованом турбулентним догађајима, као и о њиховом утицају на цјелокупну политичку ситуацију у ФБиХ. Повела се прича и о економској будућности, способностима политичара и социјалним разликама које су изражене на подручју оба ентитета. Директно учешће су узели људи који су били у првим редовима на протестима који су се дешавали протеклих мјесеци у Сарајеву, уз адекватну подршку професора и студената са сарајевских факултета.
Наши студенти су такође узели активно учешће у „дебати“, па су парламентарцима поставили два питања, уз одређене сопствене констатације. Прво се односило на мишљење парламентараца о отцјепљењу Крима, могућем отцјепљењу Шкотске, Каталоније и Венеције, као и њиховом виђењу политичке ситуације у Европи поводом тих догађаја. Друго питање је било везано за дискриминацију, односно на који начин се легалним-правним-парламентарним средствима може побољшати положај „другачијих“ у свим сферама друштва, а да се при том изостави одлучивање на улици уз помоћ менталитета руље.
Одговор на прво питање је био у складу са смјерницама које поштују земље Европске уније, односно „различитом приступу различитим проблемима“, док је одговор на друго био став да се грађани морају активније укључити у процес одлучивања и путем предвиђених процедура борити за своја права.
Након састанка, наша делегација се укратко упознала са историјом Сарајева, прошетала улицама овог старог града потраживши стручну литературу у књижарама, а након тога се у вечерњим сатима вратила кућама обогаћена још једним вриједним искуством.

20. 6. 2016.
САРАДЊА ПРАВНИХ ФАКУЛТЕТА ИЗ БАЊЕ ЛУКЕ И НОВОГ САДА
Правни факултет Универзитета у Бањој Луци и Правни факултет Универзитета у Новом Саду успостављају све бољу сарадњу у свим областима. У сриједу 26. децембра 2016. године у Новом Саду, декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци академик проф. др Витомир Поповић и декан Правног факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Ранко Кеча потписали су уговор о наставној, научној и пословној сарадњи између ова два факултета.
Договорена је сарадња у извођењу наставе на основним и посдипломским студијима, сарадња у научно истраживачкој области и пројектима, размјена наставника, сарадника и студената као и размјена свих издања ова два факултета (уџбеника, монографија,научних и стручних часописа и других публикација).

18. 11. 2016.
САРАДЊА ПРАВНИХ ФАКУЛТЕТА ИЗ БАЊЕ ЛУКЕ И РИМА
Правни факултет Универзитета у Бањој Луци и Правни факултет Универзитета Сапиенца из Рима ускоро ће успоставити сарадњу у многим областима. Двојица декана, академик проф. др Витомир Поповић и проф. др Ђорђо Спангер са сарадницима разговарали су о могућностима сарадње у многим областима а посебно о размјени наставника сарадника и студената.
Договорени су основни принципи будуће сарадње и закључено је да се у што скорије вријеме припреми и потпише споразум о сарадњи ова два факултета
Правни факултет Универзитета Сапиенца у Риму основан је још у 12. вијеку и броји више од десет хиљада студената.

18. 12. 2016.
ЕВРОПСКИ ФОРУМ ДЕКАНА ПРАВНИХ ФАКУЛТЕТА
У склопу међународне сарадње Правног факултета, наш декан проф. др Витомир Поповић ће учествовати на четвртом Европском форуму декана правних факултета.
Форум организује The International Association of Law Schools (IALS).

IALS је самостална, непрофитна, неполитичка и волонтерска организација. Ова организација представља више од 155 правних факултета из преко 55 земаља свијета. Организација има више од 4 500 чланова.

Један од њених основних циљева је унапређивање правних факултета, правних студија и услова студирања правних наука широм свијета.

28. 8. 2017
УСАВРШАВАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЗА НАШЕ АСИСТЕНТЕ
Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић и продекан за наставу доц. др Зоран Васиљевић примили су вишег асистента Бојана Влашког и асистенткињу Оливеру Шево прије одласка на студијски боравак у иностранство.

Бојан Влашки, ма, виши асистент Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, у септембру и октобру 2017. године ће боравити на Институту за федерализам Универзитета у Фрибургу (Швајцарска), као докторант Правног факултета Универзитета у Београду.

Aсистенткиња Оливера Шево боравиће у Драчу, у Албанији у периоду од 3. до 10. септембра 2017. године на љетњој школи под називом „Reflecting Ethnicity in Legal Education“. Љетњу школу организује Европа Институт Универзитета у Зарланду у сарадњи са Мрежом SEELS. Овај вид усавршавања биће значајан посебно раду Правне клинике за људска права на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, на којој је асистенткиња Шево један од предавача.

Овакви облици академске размјене су не само добра прилика за научно-истраживачки развој младих сарадника, него и израз вишегодишње потребе Правног факултета Универзитета у Бањој Луци да се интензивније посвети афирмацији свог академског подмлатка.

13. 11. 2017.
БОЈАН ВЛАШКИ НА ИНСТИТУТУ ЗА ФЕДЕРАЛИЗАМ У ФРИБУРГУ
У периоду од 1. 9. 2017. до 31. 10. 2017. године, у оквиру међународне размјене академског особља, Бојан Влашки, виши асистент Правног факултета Универзитета у Бањој Луци боравио је у Швајцарској на Институту за федерализам Универзитета у Фрибургу (даље: Институт).

Фрибург (фра. Fribourg; њем. Freiburg) је главни град истоименог кантона и налази се у централном дијелу Швајцарске. Град и кантон Фрибург, већински насељени католичким становништвом и окружени кантонима претежно насељеним протестантима, простиру се дуж границе њемачког и француског говорног подручја. Са својих четрнаест мостова, који повезујући обале ријеке Сарин/Зане (фра. Sarine; њем. Saane) спајају два швајцарска лингвистичка подручја, Фрибург се често назива „град мост(ова)“, услијед чега је баш у овом швајцарском граду основан институт на којем се изучава федерализам.

У наведеном периоду, Бојан Влашки је користио услуге библиотеке и читаонице Института, али и других библиотека у Фрибургу (Централна кантонална библиотека, библиотека Правног факултета Универзитета у Фрибургу, библиотека Института за европско право), све у циљу прибављања литературе за израду докторске дисертације на тему „Организација јавне управе у федерализму – посебно у Босни и Херцеговини“. Истовремено, о изради докторске дисертације он се консултовао са експертима запосленим на Институту, проф. др Евом Маријом Белзер (Eva Maria Belser), проф. др Бернхардом Валдманом (Bernhard Waldmann), др Николасом Шмитом (Nicolas Schmitt) и др Менгистуом Арфаинеом (Mengistu Arfaine), који су му дали корисне савјете и пружили пуну подршку у научно-истраживачком раду. Цјелокупно особље Института омогућило је пријатан и дјелотворан студијски боравак, како њему тако и другим гостујућим истраживачима из Индије и Кине. Осим тога, захваљујући неизмјерној гостољубивости историчара Бернхарда Алтермата (Bernhard Altermatt), истраживача у Институту, Влашки је био у прилици да током боравка у Швајцарској упозна богато културно-историјско наслијеђе Фрибурга (како града, тако и кантона), јесењим бојама окупану швајцарску престоницу Берн и природне љепоте Бернских Алпa.

Паралелно са обављањем научно-истраживачког рада на Институту, између 18. 9. 2017. и 6. 10. 2017. године Бојан Влашки је учествовао у раду Љетњег Универзитета „Федерализам, децентрализација и рјешавање конфликата“, током којег је имао прилику да заједно са још 15 полазника изучава теорије о федерализму и децентрализацији, као и њихове тачке везивања са добрим управљањем, демократијом, развојем и рјешавањем конфликата. Структура програма Љетњег Универзитета се састојала из комбиновања предавања, групног рада учесника и индивидуалних презентација учесника. Комплетан програм Љетњег Универзитета је изведен на енглеском језику, уз предавања професора Универзитета у Фрибургу и иностраних експерата.

У својству гостујућег истраживача на Институту и полазника Љетњег Универзитета, Влашки је присуствовао Научној конференцији Међународне асоцијације центара за федерализам, која је ове године одржана 12. и 13. 10. 2017. године у Фрибургу. Том приликом, он је имао могућност да учествује у дискусијама и слуша реферате истакнутих професора и истраживача из низа држава (Аргентина, Аустралија, Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бразил, Етиопија, Индија, Италија, Јужноафричка Република, Канада, Нигерија, Њемачка, Сједињене Америчке Државе, Шпанија и Шри Ланка), који су се бавили различитим темама из области федерализма.

На самом крају студијског боравка у Швајцарској, 25. 10. 2017. године, Бојан Влашки је имао прилику да обави интервју са генералним секретаром Конференције кантоналних влада у Берну, госпођом Сандром Маисен (Sandra Maissen), те се тако упознао са улогом и значајем ове и других сличних институција у остваривању сарадње Швајцарске Конфедерације и кантона, али и између самих кантона, у бројним областима од заједничког интереса. Истога дана, он је посјетио амбасаду Босне и Херцеговине у Берну и разговарао са амбасадором, господином Анђелком Граховцем.

Академска размјена на Институту вишеструко је корисна за академски развој Бојана Влашког, поготово имајући у виду да се ради о његовом првом студијском боравку у иностранству, након седам година рада на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци. Литература коју је током студијског боравка прибавио, у великој мјери ће му олакшати израду докторске дисертације. Посебно драгоцјена искуства стечена су учешћем на Љетњем Универзитету „Федерализам, децентрализација и рјешавање конфликата“ и присуством на редовној годишњој Научној конференцији Међународне асоцијације центара за федерализам. Контакти које је Влашки током студијског боравка успоставио отварају могућност за евентуалну сарадњу између Правног факулета Универзитета у Бањој Луци и Института, односно Међународне асоцијације центара за федерализам, форума који окупља институте и друге организационе облике који се баве научно-истраживачким радом у области федерализма.

2. 3. 2018
МИРЈАНА МИШКИЋ УЧЕСТВОВАЛА НА СТРУЧНОМ СЕМИНАРУ У ИТАЛИЈИ
Асистентица Мирјана Мишкић је од 8. јануара до 26. јануара 2018. године учествовала у раду стручног семинара из области римског права под називом „Il Codice Theodosiano: redazione, transmissione, ricenzione“.

У питању је четрнаести по реду колегиј римског права који организује Правни факултет у Павији и Центар за учење и истраживање античког права (Centro di studi e riscerche sui Diritti Antichi).

Организатор семинара, уважени професор римског права Dario Mantovani (Pavia) је окупио петнаест младих романиста и правних историчара из цијелог свијета и пружио им прилику да чују предавања истакнутих професора на тему скупа.
У току петнаестодневног семинара, реферанти и полазници семинара су кроз научну дискусију покушали освијетлити многа питања везана за овај важан документ римског посткласичног права.

2. 3. 2018
МИРЈАНА МИШКИЋ УЧЕСТВОВАЛА НА СЕМИНАРУ У ЊЕМАЧКОЈ
Асистентица Мирјана Мишкић је 23. и 24. фебруара 2018. године учествовала у раду Postgraduate Conference in Comparative Legal History која је одржана на Правном факултету Универзитета у Аугзбургу.

Конференцију је организовало Европско удружење за упоредну правну историју са циљем да окупи докторанде и постдокторанде и да им да прилику да изложе резултате својих истраживања из области упоредне правне историје.

Асистентица Мирјана Мишкић је имала запажено излагање на тему „Agency in Serbian Legal Tradition“.