Делегација УНИБЛ на семинару у Тирани

Делегација УНИБЛ на семинару у Тирани

Проректорка за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Милица Балабан и продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу Правног факултета доц. др Бојан Влашки представљали су нашу високошколску установу на семинару „Прилике за сарадњу између Француске и Западног Балканаˮ, одржаном 21. и 22. новембра 2022. године на Универзитету у Тирани.

На дводневном семинару представљене су 24 образовне институције из Француске, уз учешће више од 100 представника универзитета и институција Западног Балкана, с циљем размјена информација о могућностима билатералне сарадње између високошколских установа, прије свега у оквиру различитих акција Еразмус+ програма.

Семинар је одржан у организацији Министарства за Европу и иностране послове Француске и Секције Европске Уније за међународну сарадњу, уз подршку Амбасаде Републике Француске у Албанији.

Након уводних излагања представника Европске комисије и Републике Француске, представници националних Еразмус+ канцеларија изложили су главне изазове са којима се суочавају универзитети са подручја Западног Балкана, али и прилике за универзитетску сарадњу, а затим су представљени конкретни програми и могућности сарадње са француским високообразовним институцијама. У другом дијелу семинара организовано је умрежавање кроз директне контакте са представницима француских универзитета, као и пријем за све учеснике, који је организовала амбасадоркa Републике Француске у Албанији Елизабет Бараск.