Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић учествовала у раду Глобалног форума о транспарентности и размјени података у пореске сврхе

Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић учествовала у раду Глобалног форума о транспарентности и размјени података у пореске сврхе

Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић јe у Паризу у периоду од 26-27.11.2019. године учествовала у раду Глобалног форума о транспарентности и размјени података у пореске сврхе.

Форум представља највећу свјетску мрежу за међународну сарадњу у области опорезивања и размјене података.  Поменути Форум је на 10 јубиларном годишњем засједању посвећеном сузбијању утаје пореза и напретку постигнутом у импплементацији стандарда у пореској транспарентности и размјени информација окупио представнике више од 158 земаља, укључујући 60 представника на министарском нивоу и Европску унију, уз напомену да је Босна и Херцеговина, односно Република Српска чланица Глобалног форума од јула 2018. године.

На наведеној 10. пленарној сједници учесници су имали јединствену могућност да истакну успјех који су постигли у току посљедње деценције захваљујући бољој прекограничној пореској сарадњи. Осим тога, учесници су размијенили погледе о значајном напретку међународне сарадње као и о користима и глобалном утицају пореске транспарентност, са нагласком на њену улогу у сузбијању илегалних финансијских токова. Коначно, предмет дискусије су била   и искуства стечена примјеном аутоматске размјене информација о финансијским рачунима, као и и будућност пореске транспарентности у дигитализованој економији.