Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић учествовала на Међународној пореској конференцији

Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић учествовала на Међународној пореској конференцији

Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић је у периоду од 30-31.10.2019. године у Сарајеву учествовала на Међународној пореској конференцији под називом „Актуелни трендови у међународном опорезивању, утицаји и изазови за земље у развоју“ коју је организовало Фискално удружење – ИФА у БиХ.
Подсјећамо да су недавни глобални догађаји покренули бројна важна питања у вези са пореском политиком и економским развојем. Брза трансформација глобалне економије узрокована глобализацијом која, с једне стране форсира пореску конкуренцију и дигитализацију, с друге стране оспорава основне институте међународног пореског права, трансформише не само предузећа, већ и пореске администрације, отвара простор за пореске утаје и преваре…

Као одговор на поменуте изазове, земље чланице ОЕЦД, предвођење земљама Г20, којима су се накнадно прикључиле и земље нечланице ОЕЦД су, између осталог, понудиле и стратегију БЕПС.
Гдје се налази Република Српска и БиХ, какви су одговори на новонастале изазове домаћих пореских управа, шта треба да се чини по питању међународних пореских уговора, да ли ће се код трансферних цијена и даље користити као доминантан метод „ван дохвата руке“, како опорезовати дигиталну економију, те при свему томе, поштовати основне принципе опорезивања су само неке од дилема које су биле предмет расправе на овој Конференцији.
Доц. др Бојана Васиљевић Пољашевић је била модератор на панелу „Трансферне цијене и земље у развоју -трансферне цијене након БЕПС-а“ на коме су учествовали др Giammarco Cotani, Партнер, Ludovici Piccone&Partners из Италије, Медина Дудо, помоћник министра Финансија ФБиХ, ресор за фискални систем, доц. др Светислав Костић, Правни факултет, Универзитет у Београду и проф. др Raffaele Petruzzi, директор центра за трансферне цијене, Универзитета у Бечу.