Невладине организације Арника из Чешке и Центар за животну средину из Босне и Херцеговине у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Бањој Луци покренули су пројекат „Еколошка правна клиника“. Њихов циљ је едуковати студенте права и укључити их у кампање цивилног друштва које се залажу за бољу животну средину и поштивање људских права.

Осмишљен је комплементарни едукативни програм о заштити животне средине и управног права. Семинар воде искусни правници из Чешке и Босне и Херцеговине.

Циљ Еколошке правне клинике

Циљ Еколошке правне клинике је повећати тренутно врло ограничен капацитет правних стручњака који могу подржати грађане у еколошким случајевима, побољшати провођење закона, као и унаприједити рад ентитетских и државних органа јавне управе.

Пракса

У склопу програма студенти ће присуствовати презентацијама и интензивном едукативном семинару и бити укључени у стварне случајеве кроз стажирање у Центру за животну средину и помоћи грађанима у рјешавању еколошких случајева.

Пут у Чешку

Пет од најуспјешнијих стажиста имају прилику учествовати у студијском путовању у Чешку на којем се знања и размјене искуства са колегама из Чешке Републике још више продубљују.