EMCA конференција у Бечу

EMCA конференција у Бечу

Проф. др Зоран Васиљевић је 30-31. јануара ове године учествовао на Конференцији под називом „Developments in Company Law in Armenia, Georgia, South-East European Countries and the European Model Company Act (EMCA)”, која је организована на Универзитету за привреду у Бечу (Wirschafts Universität Wien), у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Луксембургу.

На конференцији, на којој је проф. Васиљевић држао предавање на тему „Registration of Companies in Republic of Srpska and Federation of Bosnia and Herzegovina”, је учествовало 30 истакнутих правних теоретичара и стручњака из области компанијског права из 14 држава.

EMCA, који је био централна тема Конференције, представља Европски модел Компанијског закона, који је 2017. године, послије вишегодишњег рада, сачињен од стране правних стручњака из преко 20 земаља Европске уније и требао би да представља тзв. меко право у државама чланицама Европске уније, али и кандидатима за улазак у исту, с обзиром да је усаглашен са директивама компанијског права Европске уније.