Конференцијом „EUacquis 2020“ Правни факултет почео обиљежавање 45 година постојања

Конференцијом „EUacquis 2020“ Правни факултет почео обиљежавање 45 година постојања

Конференцијом „EUacquis 2020“, која је 4.2.2020. године у Банском двору окупила стручњаке из БиХ у области европских интеграција, права привредних друштава, заштите потрошача и јавних набавки, Правни факултет Универзитета у Бањој Луци почео је обиљежавање 45 година постојања и рада.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић рекао је да су учесници конференције размијенили знања, мишљења и искустава, те дискутовали о усклађивању права РС и БиХ са правом ЕУ.

– То је обавеза преузета Споразумом о стабилизацији и придруживању. Без обзира на темпо приближавања ЕУ, ово је посао који нас чека. Право ЕУ данас има највише стандарде у свијету, а циљ је да наш правни систем развијемо до нивоа тих европских стандарда потпуно независно од политичких питања – казао је Мирјанић. Додао је да ће Правни факултет  5.2.2020. године бити домаћин декану Правног факултета из Београда Зорану Мирковићу који ће говорити на тему „Развој правног образовања код Срба“. Дана, 6.2. ће бити одржана свечана академија, те промоција дипломираних правника и мастера права, док је у петак и суботу 7. и 8. фебруара планиран Међународни научни скуп од посебног значаја под називом „Трансформативне технологије: правни и етички изазови 21. вијека“.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић истакао је да је конференција веома значајна у процесу усклађивања домаћег законодавства с правном тековином ЕУ.

– Влада РС доноси већ 11. годишњи план усклађивања домаћег законодавства. До сада је око 3.000 аката и подзаконских аката прошло ову процедуру, пред нама је огроман посао, али тај посао не стаје самим чланством у ЕУ, него се наставља и даље јер се законодавство ЕУ стално иновира – казао је Клокић.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић истакао је да је од суштинске важности да у БиХ буде прихваћен механизам координације и да свако, на различитим нивоима, учествује у даљем процесу евроинтеграција.

Шеф Секције за европску интеграцију, политичка и економска питања при Делегацији ЕУ у БиХ Красимир Николов рекао је да је Правни факултет урадио амбициозан истраживачки пројекат који се фокусира на јако важна поглавља, истичући да је хармонизација законодавства кључна за будуће интеграције у ЕУ.

Видео снимак са Конференције можете погледати ОВДЈЕ.

Програм обиљежавања 45 година Правног факултета
5. фебруар – предавање декана Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зорана Мирковића
6. фебруар – свечана академија, те промоција дипломираних правника и мастера права
7. и 8. фебруар  – Међународни научни скуп од посебног значаја:
„Трансформативне технологије: правни и етички изазови 21. вијека“

Текст преузет из Гласа Српске