Правни факултет се од свог оснивања трудио да има сарадњу са међународним организацијама и факултетима на којима се проучавају правне и политиколошке науке.

Та сарадња се постепено развијала и још увијек се развија, све у циљу бољег позиционирања нашег факултета на свјетским листама правних факултета, оспособљавању наших наставника, сарадника и студената и побољшавању нашег студијског програма.

Због самог система који је постојао у бившој Југославији, међународна сарадња Правног факултета је била доста ограничена. Међутим, наш факултет се истицао и у то вријеме са отварањем значајних правних питања, за која ће се успоставити да су била питања будућности.

Тако је наш факултет 1982. године организовао велики научни скуп са темом „Актуелна правна питања сарадње са Европском економском заједницом, њеним чланицама и предузећима – Европска економска заједница и Југославија“, који је окупио скоро стотину стручњака који су разматрали питања сарадње земаља Европе и Југославије, за која ће се двадесетак година касније испоставити да су кључна за развој овог подручја.

Нажалост, за вријеме грађанског рата у Босни и Херцеговини, међународна сарадња је била на најнижим гранама, због цјелокупне ситуације у којој се нашла новостворена Република и њени грађани.

Међутим и у то вријеме су се стручњаци са нашег факултета исказали у контактима са међународним организацијама и дипломатама, радећи на бољем позиционирању Републике Српске у свјетским оквирима, што је резултирало и њеним међународним признањем 1995. године у Дејтону.

Интезивна сарадња Правног факултета Универзитета у Бањој Луци са високошколским установама у свијету, међународним организацијама и институцијама почела је након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године. У том времену започиње сарадња нашег факултета са другим правним факултетима из Европе, Америке и Азије.

Тада почиње и дугогодишња сарадња са Савјетом Европе, прије свега у едукацији из области људских права и слобода. У оквиру ове сарадње организовано је више семинара и конференција са међународним учешћем. Преко тих семинара је успостављена и сарадња са Правним факултетом из Глазгова.

Крајем деведесетих је наш факултет у сарадњи са Америчком адвокатском комором за Централну и Југоисточну Европу, колеџом Чикаго-Кент и Илинојским институтом за технологију учествовао у пројекту преко којег је добијен одређени дио информатичке опреме.

Правни факултет учествовао је и у међународном пројекту Tempus Phare у оквиру којег је била предвиђена међународна размјена наставника, набавка рачунарске опреме и књига за библиотеку. У оквиру овог програма наши наставници су боравили на Правном факултету у Фиренци.

У оквиру програма ABA CEELI наш факултет је у програму размјене наставника, сарадника и студената више година успјешно сарађивао са Јужнотексашким Правним факултетом из Хјустона. Добру сарадњу факултет је остварио и са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID), углавном кроз предавања наших експерата о реформи правног система.

Правни факултет је организовао више семинара и предавања из области хуманитарног права у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста. Такође, организован је и велики број догађаја у сарадњи са Организацијом за европску безбједност и сарадњу (OSCE), на којима се разговарало о актуелним политичким и правним темама. Факултет његује и сарадњу са Европском унијом, кроз предавања и семинаре који се организују.

Наш факултет има сарадњу и са Амбасадом Руске Федерације, са којом смо организовали више предавања истакнутих дипломата, а такође смо и путем јавих трибина представљали прилике за студирање и постдипломске студије у Русији.

Правни факултет бањалучког Универзитета пуноправни је члан четири веома значајне међународне организације.

Половином јуна 2010. године из белгијског града Левен на адресу нашег факултета стигла је позивница за чланство у Европској асоцијацији правних факултета. Убрзо је Правни факултет постао и пуноправни члан ове организације.

Исте године Правни факултет Универзитета у Бањој Луци примљен је и у Међународни савез правника чије је сједиште у Москви.

Такође, наш факултет је члан и Свјетске асоцијације правника са сједиштем у Сједињеним Америчким Државама (Вашингтон).

Од 2014. године Правни факултет је једина високошколска установа са подручја бивше Југославије која је пуноправни члан Свјетске асоцијације правних факултета, чије је сједиште у Њујорку.

Уговори о сарадњи потписани су са Правним факултетом у Пекингу и са Меиџи универзитетом из Токија, као и са Универзитетом у Берклију.

У априлу 2014. године, наш факултет је учествовао на конференцији декана правних факултета, која се одржавала у Даблину у Ирској. На конференцији је учестовало двадесет правних факултета из цијелог свијета.

Контакти су остварени и преговори о сарадњи су започети и са Универзитетом Ломоносов из Москве, Правним факултетом Универзитета Сорбона из Париза, Правним факултетом Универзитета Сапиенца из Рима и Правним факултетом Универзитета Аристотел из Солуна.

Наш факултет његује и сарадњу са факултетима из региона. Тако имамо присну сарадњу са Правним факултетом из Београда, Правним факултетом из Крагујевца, Правним факултетом из Ниша и Правним факултетом из Новог Сада.

Правни факултет Универзитета у Бањој Луци сматра да је његова будућност што већа сарадња са међународним организацијама и високошколским установама, учешће у међународним пројектима и размјена наставника и сарадника. У том погледу смо веома отворени за све видове сарадње на међународном и регионалном плану.