Научни скуп „Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“

Научни скуп „Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“

У суботу 4. новембра 2017. године на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци одржан је научни скуп са међународним учешћем на тему „Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“. Овај научни скуп организовао је Правни факултет поводом 25. годишњице од доношења Устава Републике Српске и 42. годишњице рада и развоја Универзитета у Бањој Луци.

Пригодном бесједом овај научни скуп отворио је декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Жељко Мирјанић и том приликом најавио да ће овај Факултет у наредном периоду организовати више научних скупова са међународним учешћем о значајним и актуелним темама из свих области правне науке и праксе.

Учеснике овог научног скупа из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и неких других држава из Региона пригодним ријечима поздравио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Говорио је о бројним случајевима кршења Дејтонског Устава БиХ од стране високог представника Међународне заједнице и Уставног суда Босне и Херцеговине који су својим одлукама мијењали чак и Устав БиХ и Уставе Републике Српске и Федерације БиХ. Он је најавио да ће у наредној години Република Српска ући у поступак доношења новог Устава. Нагласио је да у том смислу од овог научног скупа очекује много.

Пригодинм бесједама учесницима су се обратили и ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга и министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић и пожељели успјешан рад.
На овом научном скупу поднесена су 24 реферата. Аутори су изложили резултате својих истраживања која су у непосредној вези са уставно-правном материјом. На тај начин створене су претпоставке да се на научно утемељен начин обраде и неке друге значајне и актуелне теме из ове области. Тако ће истакнути научници и академска заједница дати велики допринос изградњи и бољем функционисању правног система у Републици Српској.

Уводно излагање на овом научном скупу имао је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и предсједник Научног одбора академик проф. др Рајко Кузмановић. Говорио је о теми под насловом „Развој устава и уставности у сложеним државама у свијету и код нас“.
Након излагања приспјелих реферата, овај научни скуп завршен је дискусијом и усвајањем закључака, који ће заједно са свим рефератима бити објављени у Зборнику радова са овог научног скупа.