Никола Дупер однио награду публике за најбољу бесједу

Никола Дупер однио награду публике за најбољу бесједу

Никола Дупер, апсолвент права који је бесједио о партијском запошљавању са темом „Народ квари власт или власт квари народ“, према мишљењу публике најбољи је оратор овогодишњег такмичења у бесједништву, које је 15. пут организовано у препуном амфитеатру Правног факултета у Бањалуци.

Дупер је однио и награду за импровизовани говор коју му је додијелио жири.

„Заиста сам срећан и поносан. Бавим се реториком и бесједништвом четири године, од своје прве године на факултету. Ове године сам учествовао у најзахтјевнијој категорији импровизације. Када четири године улажете труд и рад и када се толико усавршавате и радите на себи, те када видите плодове тог рада, можете бити срећни и поносни“, рекао је Дупер.

Он каже да је говорио о једној шкакљивој теми која не прија свачијим ушима, те је поставио кључно питање „да ли млади људи у БиХ траже запослење преко партијске књижице или га добијају на основу знања и способности?“.

Награде за слободну тему, према мишљењу жирија, добили су Марко Ромић и Игор Мирјанић, за задату тему награђена је Анита Гранолић, која је добила и признање Студентског савеза Правног факултета за промовисање патриотских вриједности.

Гранолићева, која је студент треће године права, каже да јој је ово незаборавно искуство, те да нема ништа љепше од тога да говори пред великим бројем људи заједно са људима са којима је спремала бесједу.

Никола Мојовић, оснивач и руководилац Центра за реторику и говорништво „Институтио Ораториа“ на Правном факултету добио је признање и захвалницу свих бивших учесника такмичења у бесједништву.

Он каже да ово бесједништво има традицију дугу 15 година, те да је оно доживјело своје успоне.

„Људи су схватили да је слобода говора и слобода мишљења важна за заједницу у којој живимо. Мислим да су студенти вечерас показали шта значи слободно мислити и слободно говорити, те да је РС једно слободно друштво“, рекао је Мојовић.

Многи такмичари су већ стасали у врсне ораторе, а најбољима су уручене вриједне награде обезбјеђене од Сбербанке Бањалука, која се труди на свим пољима бити близу најбољих.

„Поносни смо што су некадашњи студенти Правног факултета сада запослени у Сбербанци, својим знањем и искуством граде успјешну банкарску каријеру“, истакли су из Сбербанке Бањалука и додали да као једна од водећих банака на тржишту у РС настоје, водећи се правим вриједностима, препознати и наградити рад, труд и квалитет за добробит друштва и средине у којој послују.

Центар „Institutio Oratoria“ сваке године поводом Видовдана организује такмичење у бесједништву, а ове године се представило дванаест студената који су се такмичили у три категорије, слободна тема, задата тема и импровизација.

Жири овогодишњег такмичења такође је добио признања, а сачињавали су га Игор Крнетић, професор на Филозофском факултету УНИБЛ, Дарко Радиц, професор на Правном факултету УНИБЛ, Елена Трепетова Костић, професор на Академији умјетности УНИБЛ, Бранислав Ракић, адвокат и предсједник Адвокатске коморе РС, Оливер Ињац, адвокат из Ниша, Јелена Жупљанин, новинар РТРС-а и Никола Мојовић, професор на Правном факултету УНИБЛ, оснивач и руководилац Центра „Institutio Oratoria“.

Овај Центар постоји скоро двије деценије на Правном факултету УНИБЛ, те у њему студенти уче како да лијепо говоре и аргументовано износе ставове о друштвеним проблемима.

Циљ Центра је да студенти развију моћ критичког размишљања заснованог на логици и снази аргумената, а наведене вјештине су неопходне за правнички позив.

У раду центра Мојовићу помажу и ментори Оливера Шево и Игор Поповић.

Поред организовања овог такмичења, Центар сарађује и са институцијама из државе и регије које се баве промоцијом бесједништва.

Извор: Независне новине