Обиљежено 45 година рада и развоја Правног факултета

Обиљежено 45 година рада и развоја Правног факултета

Пригодном свечаношћу и промоцијом дипломираних правника и мастера правних наука, одржаном у амфитеатру Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, 06. фебруара 2020. године обиљежено је 45 година рада и развоја ове високошколске установе. 

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, у свом обраћању подсјетио је да вријеме у којем живимо није једноставно ни лако. 

,,Важно је подсјетити да је свака заједница, а посебно академска, јака онолико колико  су јаки њени чланови. Управо о снази наше академске заједнице свједочи Правни факултет, који је  један од најпрепознатљивијих факултета Универзитета у Бањој Луци, како због наставног особља и студената, тако и због руководства факултета, које је у протеклом периоду остварило одличне резултате и успјешно руководи овом високошколском установом’’, казао је ректор.

Он је навео да је Правни факултет успио је да се избори са свим изазовима који су стављани испред њега и сваког дана бивао све бољи. 

      

,,Допустите ми само да Вас подсјетим да је Правни факултет прве године када је почео са радом имао шест наставника и два асистента, а данас наставу на овом факултету изводе преко 30 наставника и сарадника“, казао је ректор. 
Студентима који су успјешно окончали своје школовање на овој високошколској установи ректор Гајанин је пожелио много среће и успјеха на свим пољима.

,,Живимо у времену када је константно стицање знања неопходно, а све како би били у корак са свијетом. Зато чврсто вјерујем да ће наставак вашег образовања бити везан управо за овај факултет, желим да овдје стичете нова знања на другом и трећем циклусу студија, али у виду стручних едукација, специјализација’’, порука је ректора Гајанина студентима који су промовисани на свечаности поводом 45 година Правног факултета. 

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је том приликом поручио да је Правни факултет за 45 година успјешног рада много допринио развоју правне мисли у Српској.

Чубриловић је истакао да се готово ниједан озбиљнији акт у Народној скупштини Републике Српске не доноси без мишљења и става људи који су стекли образовање и дипломе на Правном факултету.

„Желим им успјех у будућности и надам се да ће развој правне науке допринијети даљој демократизацији и развоју нашег друштва“, изјавио је Чубриловић који је на свечаности честитао годишњицу факултета представницима ове високошколске установе, професорима, дипломцима којима су уручене дипломе и студентима.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић рекао је да је та високошколска установа за 45 година рада постала позната и у региону.

„Школујемо врсне правнике који деценијама успјешно обављају најважније послове код нас и креирају и воде правни живот. Ријеч је о истакнутим судијама, тужиоцима, адвокатима, нотарима“, нагласио је проф. др Мирјанић и навео да је Правни факултет поносан на то што има заокружен систем школовања, од основног циклуса студија, до мастер и докторских.
,,И даље постоји велико интересовање студената за школовање на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци’’, рекао је проф. др Жељко Мирјанић.

На овом догађају је говорио и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић, те декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић.

                                                                                    

Правни факултет је поводом 45 година свог успјешног рада наградио заслужне појединце, наставнике и најбоље студенте. Посебно треба нагласити да је овај факултет повеље уручио предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и генералном конзулу Републике Србије Владимиру Николићу, а када је ријеч о наставном особљу, повеље су уручене проф. др Марку Рајчевићу и проф. др Мирјани Рађеновић.

        

Током овог догађаја промовисана је и још једна генерација дипломираних правника и мастера правних наука, а најбоља међу њима је Милица Грујић која са просјеком оцјена 9,53. Она каже да је одувијек знала да ће изабрати право као позив, те да је учила са намјером да правну струку што боље разумије. 

Овом догађају испред Универзитета присуствовали су и проректор за међународну и међуниверзитетску сарадњу проф. др Биљана Антуновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој проф. др Горан Латиновић, генерални секретар мр Ђорђе Маркез, финансијски директор Душко Лазић, као и декани организационих јединица.

Међу званицама били си и градоначелник Града Бања Лука Игор Радојичић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик проф. др Рајко Кузмановић, предсједник Уставног суда РС Џерард Селман и други уважени гости из РС и региона.

 

 

Видео снимке са промоције можете погледати на сљедећим линковима:

Видео 1

Видео 2