Одличан успјех наших студената на Државном такмичењу

Одличан успјех наших студената на Државном такмичењу

  1. Државно такмичење у симулираном суђењу из области кривичног права одржано је на Јахорини од 09. децембра до 12. децембра 2018. године. Учесници су били правни факултети јавних универзитета из цијеле БиХ и то из Бањалуке, Зенице, Тузле, СарајевА и Мостара. Студенти сваког факултета су били подијељени у улоге заступника апликанта (тужиоца) и респондента (државе-туженог) пред Европским судом за људска права.

Тим апликанта бањалучког Правног факултета чинили су Невена Бојанић, Наташа Шева и Бојан Максимовић, док су у тиму респондента били Јелена Цуца, Дејан Дугић и Никола Дупер. Ови студенти су уједно били и полазници Правне клинике за људска права која се организује на Правном факултет Универзитета у Бањој Луци.

Студенте су за такмичење спремали асистенти Правног факултета у Бањалуци Оливера Шево, ма и Игор Поповић, ма.

Такмичење је подијељено у двије фазе – писану у којој студенти пишу поднеске на основу чињеница из хипотетичког случаја, а који бивају оцијењени и усмену фазу у којој се пред судијама излаже аргументација. У првом дијелу, наш тим је био други по укупном броју бодова и то у обје улоге (апликанта и респондента). Припреме за ову фазу су трајале нешто мање од двадесет дана. У другој и финалној фази такмичења бањалучки студенти су прошли групну фазу и у полуфиналу су побједом против сарајевског тима прошли у финале у којем су играли против колега из Тузле. Према оцјени судија, обје екипе су биле изједначене са истим бројем бодова. Стога су наши студенти заузели прво мјесто у укупном поретку.

Поред ове награде, студент 4. године Никола Дупер добио је награду за најбољег говорника и тако потврдио значај за правничко образовање и Центра за реторику и говорништво Правног факултета у Бањалуци чији је члан.

Вриједи напоменути и да је Правни факултет из Бањалуке побиједио прошле године на истом такмичењу и добио награду за најбољи поднесак апликанта. Ови успјеси показују посвећеност Правног факултета заштити људских права, а која се већ три године остварује преко Правне клинике за људска права. Тим успјесима су допринос дали прије свега проф. др Љиљана Мијовић, као шеф Клинике, инструктори на Клиници Николина Бајић и Тања Поповић, проф. др Валерија Шаула, која континуирано помаже рад Клинике и асистент Дејан Пилиповић, ма.

Више фотографија можете пронаћи ОВДЈЕ (ГАЛЕРИЈА).

ВИДЕО СНИМАК (ГОСТОВАЊЕ НА РТРСу 1:41:10)