Одржан међународни научни скуп о трансформативним технологијама (Правни факултет)

Одржан међународни научни скуп о трансформативним технологијама (Правни факултет)

У просторијама Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, 07. и 08. фебруара 2020. године, одржан је међународни научни скуп: „Transformative Technologies: Legal and Ethical Challenges of the 21st Century (Трансформативне технологије: правни и етички изазови XXI вијека)”. Скуп су организовали Правни факултет Универзитета у Бањој Луци, Центар за биоетичке студије (Београд) и УНЕСКО-ва катедра за биоетику за Европу. 

Скуп је изазвао велико интересовање научне јавности и окупио је око 60 учесника из више од 10 земаља, који су током дводневне конференције расправљали о бројним релевантним питањима која побуђује примјена нових, прије свега информационих и репродуктивних технологија. У саставу Међународног научног одбора Скупа налазе се угледни научни радници из 12 земаља.

На отварању Скупа присутним учесницима обратили су се проф. др Горан Латиновић, проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци, проф. др Жељко Мирјанић, декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, проф. др Војин Ракић, директор Центра за биоетичке студије и руководилац УНЕСКО-ве катедре за биоетику за Европу и проф. др Игор Милинковић, продекан за научноистраживачки рад и међународну сарадњу Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и руководилац бањалучке Секције УНЕСКО-ве катедре за биоетику. 

У свом излагању, проф. Војин Ракић осврнуо се на развој биоетичке мисли у овом дијелу Европе и информисао присутне о досадашњим активностима Центра за биоетичке студије и УНЕСКО-ве Катедре за биоетику, изразивши увјерење да Бања Лука може да израсте у један од центара изучавања биоетичких питања у ширем региону.

У првом дијелу програма Скупа предавања су одржали главни уводничари, проф. др Џон Херис, професор Универзитета у Манчестеру и Краљевског колеџа у Лондону, и проф. др Ђовани Бониоло, професор Универзитета у Ферари. 

Рад скупа одвијао се у више паралелних сесија, у оквиру којих су подносиоци реферата и публика дискутовали о низу релевантних правних и етичких питања. По окончању Скупа, представници организатора, учесници и гости изразили су задовољство у погледу организације догађаја. Посебно задовољство изазвала је чињеница да је Скуп привукао учеснике из великог броја земаља, у складу са условима да научни скуп буде класификован као међународни скуп од посебног значаја. 

 

Проф. др Џон Херис, главни уводничар и члан Међународног научног одбора, по завршетку Скупа изнио је сљедећу оцјену: „Трансформативне технологије, као што назив упућује, нису важне само због онога што могу технички да ураде, већ и због друштвеног, политичког и моралног утицаја који нужно имају. Ова конференција окупила је одличну групу релевантних научника у различитим фазама њихових каријера и из многих нација. Распон питања, мишљења и вјештина омогућили су заиста стимулативан скуп и, прије свега, веома сам задовољан што сам позван и осјећам се привилегованим што сам му присуствовао.“