Prva godina Druga godina Treća godina Četvrta godina Master Magistarski Doktorski studij

Наставне активности

02.06.2017

  • Почетна
  • Наставне активности
  • Одржан парламентарни час за наше студенте

Одржан парламентарни час за наше студенте


Студенти друге и треће године Правног факултета Универзитета у Бањој Луци који изучавају Уставно право и Изборно и парламентарно право данас су привремено заузели мјеста народних посланика у Народној скупштини Републике Српске. Присуствовали су  парламентарном часу који је одржао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.
На почетку овог парламентарног часа професор Уставног права и Изборног и парламентарног права на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци проф. др Миле Дмичић  рекао је да је срећан и задовољан што се и ове године наставила добра пракса да  се у Народној скупштини Републике Српске окупе студенти Правног факултета како би чули шта је то био садржај једногодишњег парламентарног живота у Републици Српској. Нагласио је да је веома важно да студенти разумију и науче да је основна функција Народне скупштине Републике Српске стварање права и то оног модерног, примјенљивог и прилагођеног данашњем времену.
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић детаљно је говорио нашим студентима о раду и функционисању Парламента. Истакао је да је то највиши уставотворни и законодавни орган у Републици Српској.


„Познато вам је да је Народна скупштина донијела Устав Републике Српске 28. фебруара 1992. године.  Од тада до данас Устав је имао 21 измену и допуну са 129 амандмана. Најозбиљније  измјене Устава биле су у вези са провођењем одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа која је наметнута одлуком Високог представника међународне заједнице. Устав се мијењао мимо наше воље и због неких других одлука Високог представника на основу којих су углавном преношене надлежности ентитета на заједничке институције БиХ“, рекао је поред осталог предсједник Народне скупштине  Недељко Чубриловић.
Подсјетио је студенте да Високи представник међународне заједнице према Дејтонском споразуму није имао овлашћења да намеће законе и друге акте и да је та овлашћења добио такозваним Бонским овлашћењима из децембра 1997. године.
Предсједник Парламента детаљно је говорио и о раду Народне скупштине, њених органа и радних тијела. Истакао је да Народна скупштина Републике Српске има 22 стална радна тијела у чијем раду учествују сви народни посланици. Говорио је и о  њиховим надлежностима, заштити виталног националног интереса коју конститутивни народи остварују преко  Вијећа  народа и Вијећа за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Републике Српске. Одговарао је и на бројна питања студената почев од Кодекса понашања народних посланика па  до иницијатива за усвајање Закона о испитивању поријекла имовине и судбине неких других оспорених законских прописа који још нису добили зелено свјетло народних посланика.
Тако су данас на самом крају наставе из Уставног права и Изборног и парламентарног права студенти друге и треће године нашег факултета имали прилику да науче можда и најважнију лекцију из ових научних области и да на лицу мјеста гдје се доносе закони виде како то  функционише у пракси.

Датум објаве - 02.06.2017
Нисте задовољни добијеним информацијама?

Све информације о упису можете добити на линку Информације о упису