Одржана радионица под називом „Кривична дјела почињена из мржње у законодавству БиХ и пракси Европског суда за људска права“

Дана 05.12.2018. године (сриједа) у склопу Седмице људских права на Правном факултету одржана је радионица под називом „Кривична дјела почињена из мржње у законодавству Босне и Херцеговине и пракси Европског суда за људска права“ на којој су учествовали студенти Правног факултета Универзитета у Бањалуци. Радионица је организована уз помоћ Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

Уводна предавања су одржале проф. др Иванка Марковић (кривична дјела почињена из мржње и законодавство БиХ) и проф. др Љиљана Мијовић (кривична дјела почињена из мржње у пракси Европског суда за људска права). Саша Бојанић, правни савјетник у Мисији ОЕБС-а у БиХ је представио рад ове организације посвећен кривичним дјелима почињеним из мржње.

Халиса Скопљак, правна савјетница у Мисији ОЕБС-а у БиХ је указала и на проблеме са којима се сусрећу надлежни органи у процесуирању наведених дјела, али и саме жртве. Радионица је окончана групним радом студената и анализом судских предмета. Групним радом руководили су Оливера Шево, ма и Игор Поповић, ма.

Захваљујемо се Мисији ОЕБС-а у БиХ која континуирано помаже промоцију људских права на нашем факултету и без чије помоћи ова радионица не би могла да се одржи.