ОДРЖАНА СЕДМИЦА ЉУДСКИХ ПРАВА

ОДРЖАНА СЕДМИЦА ЉУДСКИХ ПРАВА

На Правном факултету у периоду од 5.12. до 9.12.2022. године одржана је Седмица људских права у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ, Амбасадом САД у БиХ и Правним факултетом Универзитета у Бањој Луци. Седмица се одржава по пети пут поводом Међународног дана људских права који се обиљежава 10. децембра, а организатори Седмице су виши асистенти Оливера Шево Гребенар, МА и Игор Поповић, МА.

Учесници на Седмици су имали прилику да учествују у радионицама интерактивног карактера на теме кривичних дјела почињених из мржње, начела законитости и међународних кривичних дјела, као и трговине људима. Предавачи су били професори и асистенти нашег факултета: проф. др Љиљана Мијовић, проф. др Иванка Марковић, Оливера Шево Гребенар, МА и Игор Поповић, МА, као и правни савјетници Мисије ОЕБС у БиХ Саша Бојанић и мр Неџад Смаилагић.

Поред радионице, унутар Седмице су одржани и панел на тему “Интернет и људска права” и предавање адвоката Душана Игњатовића на тему “Људска права у пракси: искуства једног адвоката”. Панел и предавање су били отворени за све студенте и стручну јавност. Уз професоре и асистенте нашег факултета (проф. др Љиљана Мијовић и Игор Поповић, МА), на панелу “Интернет и људска права” као излагачи учествовали су и проф. др Ђорђе Кривокапић (Факултет организационих наука Универзитета у Београду и СХАРЕ Фондација) и Мона Седкy, савезни тужилац при Министарству правде САД-а.

Организатори Седмице се захваљују Мисији ОЕБС-а у БиХ, Амбасади САД у БиХ и Правном факултету Универзитета у Бањој Луци на подршци у организовању Седмице, као и свим предавачима и учесницима.