Одржана Седмица људских права

Одржана Седмица људских права

У протеклој недјељи је на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци одржана Седмица људских права, а поводом Међународног дана људских права (10. децембар). Као и претходних година, организатори Седмице су виши асистенти Оливера Шево, ма и Игор Поповић, ма. Учесници Седмице су били студенти завршних година основних студија, као и студенти постдипломских студија.

У склопу Седмице одржано је неколико предавања и радионица:

  • Злочин из мржње (07.12.) – радионица у сарадњи са Мисијом OSCE у Босни и Херцеговини.
    На радионици предавач је била проф. др Иванка Марковић, а Саша Бојанић, правник савјетник при Мисији OSCE, је представио рад организације поводом овог питања. Након тога, студенти су заједно са асистентима обрадили хипотетичке случајеве поводом злочина из мржње.
  • Принцип законитости у предметима ратних злочина (09.12. и 11.12.) – предавања и радионица у сарадњи са Мисијом OSCE у Босни и Херцеговини. Првог дана су предавања одржали Неџад Смаилагић, МА, правни савјетник при Мисији OSCE, Игор Поповић, ма и Оливера Шево, ма. Други дан је одржана радионица о случајевима ратних злочина у пракси ЕСЉП у којој су студенти учествовали са асистентима и Николином Бајић, вишом стручном сарадницом у Окружном суду у Бањалуци.
  • Трговина људима у пракси САД (10.12.) – предавање окружне тужитељке из Тексаса Клер Андресен у сарадњи са Катедром за кривично право и Амбасадом Сједињених Амерчких Држава у Босни и Херцеговини. Присутнима се обратио и господин Горан Крнаич, резидентни правни савјетник Министарства правосуђа САД у БиХ.

Организатори и Правни факултет се захваљују Мисији OSCE у Босни и Херцеговини и Амбасади Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини на пруженој подршци за организовање Седмице људских права.

 

Више фотографија можете погледати ОВДЈЕ.