Одржано XIV Такмичење у бесједништву

Синоћ је на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци одржано такмичење студената у бесједништву. Већ 14 година заредом, на Видовдан, ову изузетно значајну манифестацију организује Центар за реторику и говорништво „Institutio oratoria“ Правног факултета којим руководи професор др Никола Мојовић.
Ова традиционална манифестација и ове године окупила је велики број угледних гостију, универзитетских професора, студената, њихових родитеља и пријатеља. Дошли су да чују добре ораторе који годинама стасавају у Центру за реторику и говорништво Правног факултета.

Пригодним бесједама бројне госте и учеснике такмичења најприје су поздравили декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић и руководилац Центра за реторику и говорништво проф. др Никола Мојовић, а потом су млади бесједници преузели ријеч. Као што је и уобичајено и на овогодишњем такмичењу у бесједништву, студенти су се надметали у три дисциплине: говор на слободну тему, говор на задату тему и импровизовани говор. Импровизовани говор је најтежа бесједничка категорија јер су млади оратори на самој манифестацији од чланова жирија добили теме о којима ће говорити.

 

Своје ораторске способности и вјештине синоћ су показали студенти: Теодора Шараба, Стојана Пажин, Миодраг Милошевић, Марко Ромић, Игор Мирјанић, Никола Дупер, Адријана Ћопић, Мирјана Милашиновић, Игор Кањски и Милица Ристић.

Студенти који дођу у Центар за реторику и говорништво, обично нису у том тренутку свјесни шта је све потребно за добар говор. Почињали су са кратким и нејасним писменим саставима, а данас ће да говоре. Пут од писменог састава до говора је дуг и напоран. Студенти уче да, прије свега, критички мисле, да никога не увриједе, али да изнесу свој став и да га снагом аргумената бране.

Наши оратори синоћ су показали да су већ добро овладали вјештином лијепог и надахнутог говора. Због тога је седмочлани жири у саставу: професор Миливоје Унковић, ликовни уметник, редовни професор и дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске; професор др Биљана Антуновић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Бањој Луци; професор др Иванка Марковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Бањој Луци; Стака Гојковић, судија Врховног суда Републике Српске; Данило Керкез, глумац Народног позоришта Републике Српске; Милан Петковић, адвокат, бивши такмичар и побједник на претходним такмичењима у бесједништву; проф. др Никола Мојовић, професор Правног факултета и оснивач и руководилац Центра за реторику и говорништво „Institutio Oratoria“, имао заиста тежак задатак.

На Такимчењу је додјељено шест награда. Саопштавајући одлуку жирија, проф. др Никола Мојовић истакао је да су сви учесници овогодишњег такмичења у бесједништву побједници. Ипак највише гласова за говор на слободну тему освојио је студент Никола Дупер. Побједник у задатој теми је Мирјана Милашиновић. Она је освојила и награду публике, награду Студентског савеза и награду Омбудсмана за људска права БиХ. Најбољи међу такмичарима у категорији импровизовани говор био је Игор Кањски.

У музичко- забавном програму учествовали су ансамбл „Источник“ под руководством професора Арсена Чаркића и Palladio String Quartet.