Одржано XV Такмичење у бесједништву студената Правног факултета

Одржано XV Такмичење у бесједништву студената Правног факултета

Синоћ је амфитеатру Правног факултетa Универзитета у Бањој Луци одржано XV Такмичење у бесједништву студената Правног факултета. Такмичење организује Центар за реторику и говорништво „Institutio oratoria“ Правног факултета, чији је оснивач и руководилац проф. др Никола Мојовић. Ментори су асистенти Оливера Шево и Игор Поповић који помажу професору др Мојовићу у раду Центра и организацији такмичења.  

Публици се представило дванаест студената који су говорили у три дисциплине: 1) слободна тема, 2) задата тема и 3) импровизација. У првој дисциплини награду су, због једнаког број гласова, подијелили студенти друге године Марко Ромић и Игор Мирјанић. У дисциплини задата тема награду је добила студенткиња треће године Анита Гранолић, која је добила и награду Студентског Савеза Правног Факултета за говор који промовише патриотске вриједности. У најтежој дисциплини, импровизацији, награду је добио студент четврте године Никола Дупер. Он је добио и најзначајнију награду – награду публике, као и награду Омбудсмена за људска права коју је додијелио проф. др Љубинко Митровић.

Стручни жири који је оцијењивао такмичаре био је у сљедећем саставу:

  1. Професор доктор Игор Крнетић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, студијски програм Психологија
  2. Професор доктор Дарко Радић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Бањој Луци 
  3. Професор магистар Елена Трепетова Костић, ванредни професор Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци
  4. Господин Бранислав Ракић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске
  5. Господин Оливер Ињац, адвокат из Ниша и аутор књиге „Велике адвокатске одбране“
  6. Јелена Жупљанин, новинар Радио-телевизије Републике Српске и бивши такмичар Центра за реторику и говорништво „Institutio Oratoria“
  7. Проф. др Никола Мојовић, професор Правног факултета и оснивач и руководилац Центра за реторику и говорништво  „Institutio Oratoria“.

 

На почетку такмичења обратили су се декан Правног факултета, проф. др Жељко Мирјанић и проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци, проф. др Горан Латиновић и поздравили све присутне.

Након тога, услиједило је изненађење које су бивши такмичари и чланови Центра приредили професору др Мојовићу. Они су одлучили да сакупе, запишу, објаве и поклоне професору др Мојовићу књигу бесједа са претходних такмичења. Иницијатор ове идеје је био адвокатски приправник, господин Ђорђе Кнежевић, који се пригодним говором обратио професору и публици. Захвалио се професору Мојовићу на раду са студентима и рекао да поклон представља награду за најбољег говорника и апсолутног владара амфитеатра Правног факултета.

Поред такмичара, музичким нумерама су се представили и чланови ансамбла „Источник – Свети Платон Бањалучки“, са руководиоцем професором Академије умјетности Унивезитета у Бањој Луци, Арсеном Чаркићем, као и чланови Градског тамбурашког оркестра Бањалука и Градског мјешовитог хора Јазавац на челу са диригентом Златаном Мирићем. 

Центар се на подршци такмичењу захваљује Градоначелнику Града Бањалука, институцији Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине и омбудсмену проф. др Љубинку Митровићу, Нотарској комори Републике Српске, Адвокатској комори Републике Српске и њеном предсједнику, адвокату, господину Браниславу Ракићу, као и Sberbank a.d. Banja Luka. Центар се посебно захваљује публици, која годинама прати такмичење и подржава рад студената и чланова Центра.