Округли сто о правном положају узбуњивача

Округли сто о правном положају узбуњивача

У сриједу, 06.02.2019. године, у склопу обиљежавања Дана Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, одржан је округли сто на тему „Правни положај узбуњивача у упоредном и домаћем праву (правни и етички аспекти)“.

Након уводног обраћања проф. др Игора Милинковића, продекана за научно-истраживачки рад Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, који је и модерирао радом Округлог стола, учеснике су поздравили помоћница министра правде Републике Српске Јелена Вукадиновић, испред Министарства правде Републике Српске, и проф. др Војин Ракић, шеф УНЕСКО-ве Катедре за Европу и директор Центра за биоетичке студије (Београд), који су указали на релевантност теме Округлог стола и бројна правна, али и етичка питања, која је окружују.

У склопу рада Округлог стола поднесено је 12 излагања, чији су аутори угледни универзитетски професори и научни радници из земље и региона. У рефератима су, из угла различитих правних дисциплина, обрађене дилеме које окружују правно регулисање статуса лица која пријављују корупцију – тзв. „узбуњивача“.

Констатовано је да ефикасна борба против корупције захтијева адекватну заштиту лица која пријављују корупцију. Једнодушна оцјена учесника Округлог стола и присутних гостију била је да ће поднесена излагања, која ће бити публикована, дати значајан научни допринос изучавању овог релевантног друштвеног питања.   

Програм рада Округлог стола налази се ОВДЈЕ.