Округли сто – „Правни проблеми у вези са уговорима о (суб)специјализацији у области медицине“

Округли сто – „Правни проблеми у вези са уговорима о (суб)специјализацији у области медицине“

У уторак, 23.4.2024. године у организацији Правног факултета Универзитета у Бањој Луци одржан је округли сто „Правни проблеми у вези са уговорима о (суб) специјализацији у области медицине“, поводом прославе 50 година постојања Правног факултета.

На овом скупу су се окупили представници правне и медицинске струке, чланови академске заједнице, представници Удружења судија/судаца Федерације БиХ, судије из Републике Српске и Федерације БиХ, адвокати и њихови сарадници из Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко Дистрикта БиХ и Републике Хрватске, Омбудсман за људска права Босне и Херцеговине, руководиоци и представници медицинских установа, односно клиничких центара, домова здравља и бањско – рекреативних центара из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта БиХ, представници струковних удружења доктора медицине, представници Фонда здравственог осигурања Републике Српске, студенти права и медицине.

Радом округлог стола је модерирала др Стојана Петровић, доцент Правног факултета у Бањој Луци. Након уводног обраћања декана Правног факултета, проф. др Жељка Мирјанића, као панелисти су се обратили: проф. др Дарко Радић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и судија Уставног суда Републике Српске, Синиша Радоја, из Службе за правне и опште послове Универзитетског клиничког центра Републике Српске, проф. др Невенко Врањеш, ванредни професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци и Омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине, Славица Љубишић, адвокат из Заједничке адвокатске канцеларије Пуцар из Бање Луке, Виолета Поповић, адвокат из Бање Луке, Дејан Пилиповић, ма, виши асистент Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и Роберта Готвалд, адвокат из Загреба. Панелисти су говорили о правној анализи уговора о (суб)специјализацији, проблемима у њиховој реализацији, погледу на ове уговоре из угла Институције омбудсмена и о стању у судској пракси поводом спорних питања у Републици Српској, Федерацији БиХ, Брчко Дистрикту БиХ, у Републици Србији и Републици Хрватској, након чега се отворила богата дискусија свих учесника.

Ставови су били подијељени посебно у погледу тога да ли специјализант у случају повреде уговора о специјализацији треба да врати бруто износе плата. О овом питању је судска пракса на нивоу нижестепених судова, за разлику од вишестепених судова, различита, а разлике постоје и у односу на судску праксу и правну нормативу у окружењу. Посјећеност и интересовање различитих професија за овај округли сто говори о значају чињенице да је Правни факултет у Бањој Луци форум за разматрање различитих актуелних друштвених и правних питања.

Цијели фото галерију са округлог стола можете да погледате кликом на ОВДЈЕ.

О нама: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=552792