Почели 15. „Октобарски правнички дани“

На Правном факултету Универзитета у Бањој Луци данас се окупила правничка елита многих држава из региона. Овдје је почело 15. међународно савјетовање правника „Октобарски правнички дани“.

Овај велики међународни научни скуп, којем присуствује више од 500 угледних правника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и још неких држава из региона отворио је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске и предсједник Удружења правника Републике Српске академик проф. др Рајко Кузмановић. У пригодној бесједи подсјетио је на значај Удружења правника и бројних припадника ове професије за изградњу и функционисање правног система. Он је нагласио да је на досадашњих 15 савјетовања правника учествовало више од 11 хиљада правника који су расправљали о 1470 реферата из свих области правне теорије и праксе који су поднесени на тим  савјетовањима.

У име наставника, сарадника и студената Правног факултета, који је домаћин и један од  организатора овог међународног научног скупа, учеснике овогодишњег савјетовања правника поздравио је декан ове високошколске установе проф. др Жељко Мирјанић. Подсјетио је да је овај факултет готово пола вијека носилац правне мисли и правне науке на овом подручју као и на чињеницу да су овдје богато правничко знање стекли многи правници који данас креирају правни живот у институцијама законодавне, извршне и судске власти.

Пригодним ријечима, учесницима овогодишњег савјетовања правника обратили су се и министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић,  проректор за научно-истраживачки рад Универзитета у Бањој Луци проф. др Горан Латиновић, предсједник Удружења правника из Републике Србије проф. др Миодраг Орлић,  декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Зоран Мирковић и професор Правног факултета у Сплиту др Драган Боланча.

Уводно излагање на пленарном засједању овогодишњег 15. савјетовања правника „Октобарски правнички дани“ поднио је академик проф. др Рајко Кузмановић. Говорио је о једној глобалној теми која је, како рече, опште-друштвена, правна али и посебно политичка, економска социјална и од њене реализације зависи квалитет живота свих људи. Бесједио је о положају савременог права у вртлогу друштвених промјена.

У краткој паузи послије првог пленарног засједања делегација учесника  у саставу проф. др Никола Мојовић, проф др Игор Милинковић и представник студената Марко Малчић положила је цвијеће на спомен плочу студентима, наставницима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су погинули у минулом отаџбинском рату.

У послијеподневним часовима учесници овог научног скупа наставили су рад у катедрама у оквиру којих ће се поднијети 80 реферата из свих области правне теорије и праксе. На крају данашњег рада овог савјетовања правника одржан је правнички час посвећен истакнутом правнику Јови Росићу, првом предсједнику Удружења правника Републике Српске,министру правде Републике Српске и угледном судији редовних и Уставног суда Републике Српске. За све учеснике овогодишњег Савјетовања правника организовано је правничко вече.То је била још једна прилика за размјену мишљења и искустава о разним спорним питањима и проблемима.