Почели Октобарски правнички дани

Почели Октобарски правнички дани

Данас је на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци почело 16. међународно савјетовање правника „Октобарски правнички дани“. Као што је и уобичајено, и ове године овдје су се окупили многи угледни правници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и још неких држава из региона. У наредна два дана они ће разговарати о основној теми под насловом „Изградња и функционисање правног система“.

Овогодишње савјетовање правника бираним ријечима отворио је предсједник Удружења правника Републике Српске и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, академик Рајко Кузмановић. У пригодној бесједи он је подсјетио на досадашње активности Удружења правника Републике Српске. Нагласио је да је до сада формирано девет Подружница Удружења правника широм Републике Српске. Најзначајнија активност овог Удружења је организовање Међународног савјетовања правника Октобарски правнички дани. Подсјетио је да је до сада  на овим научним скуповима учествовало више од  десет хиљада правника који су том приликом расправљали о 1500 радова који су објављени у Зборнику радова „Правна ријеч“.

„До сада је објављено 59 бројева Правне ријечи у којим су штампани радови на више од 26 хиљада страница текста. То је  снажан приручник за теорију и праксу правне струке и науке“,  нагласио је  академик Кузмановић.

Почетку рада и првом пленарном засједању овогодишњег савјетовања правника „Октобарски правнички дани“ присуствовала је и предсједник Републике Српске, госпођа Жељка Цвијановић и бројни угледни гости из шире академске заједнице, правосуђа и привреде.

У име домаћина учеснике овогодишњег савјетовања правника, бираним ријечима поздравио је декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић. Нагласио је поред осталог да је овај факултет једини у Републици Српској лиценцирао и докторски студиј. У свом излагању декан Мирјанић је истакнуо и да Правни факултет 6. фебруара 2020. године обиљежава вриједан јубилеј – 45 година постојања и да ће тим поводом бити организован међународни скуп од посебног значаја.

Учесницима овогодишњег савјетовања правника пригодним ријечима обратили су се и декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Горан Марковић, предсједник Удружења правника Србије академик проф. др Миодраг Орлић, предсједник Копаоничке школе природног права проф. др Јелена Перовић Вујачић, проф. др Тијана Шурлан судија Уставног суда Србије.

Више пута је данас наглашено да је  кабинет предсједника Републике Српске покровитељ овогодишњег савјетовања правника. Због тога је и пригодна бесједа предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић имала посебан значај.

„Чињеница да се Октобарски правнички дани одржавају шеснаести пут јасно свједочи о значају али и квалитету овог догађаја. Вјерујем да ће и овогодишњи научни скуп бити обиљежен динамичном  научном и стручном расправом. То је и прилика за размјену искустава али и за стицање неких нових сазнања“ рекла је поред осталог предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Она  је нагласила да и од  овог савјетовања правника очекује да дају значајан допринос у изградњи кохерентног правног система и ефикасног правног поретка.

Послије поздравних бесједа гостију, учесници овогодишњег савјетовања правника на првом пленарном засједању чули су и излагање академика проф. др Рајка Кузмановића који је говорио о теми под насловом „Плурализам теорија вриједности у развоју права и правних наука“.

Послије првог пленарног засједања делегација овогодишњег савјетовања правника у саставу проф. др Никола Мојовић, проф. др Игор Милинковић и предсједник Студентског савеза Звјездана Спасојевић положили су цвијеће на спомен плочу погинулим студентима, сарадницима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су у минулом отаџбинском рату уградили своје животе у темеље Републике Српске. Потом је настасвљен рад у катедрама.

 За овогодишње међународно савјетовање правника пристигло је 89 радова од 111 аутора из свих области правне теорије и праксе. О тим радовима, наредна два дана разговараће се у катедрама.

Прилог који је преузет из Дневника РТРС можете погледати ОВДЈЕ.