Студенти са Косова посјетили наш факултет

Студенти са Косова посјетили наш факултет

Од 16. до 18. марта ове године Студентски савез Правног факултета Универзитета у Бањој Луци је био домаћин студентима Правног факултета Универзитета у Приштини чије је привремено сједиште у Косовској Митровици. Ова три дана њих 72 дружили су се са нашим студентима, шетали и разгледали највећи град Републике Српске. Посјетили су и најзначајније институције власти у Републици Српској.

Првог дана боравка у Републици Српској студенти из јужне српске покрајине Косово и Метохија посјетили су Палату Републике и Правни факултет Универзитета у Бањој Луци. Сутрадан су примљени у Народној скупштини и Влади Републике Српске. У свим овим државотворним институцијама слушали су предавања о различитим темама која су се углавном односиле на стварање Републике Српске и функционисање њених институција власти. Тако су будући дипломирани правници са Косова и Метохије имали прилику да науче једну нову лекцију из које ће понешто моћи да примјене у правничкој пракси и на свом подручју.

Срдачно и пријатељски студенти из Косовске Митровице дочекани су и на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци. Примио их је продекан за научно-истраживачки рад доцент др Раденко Јотановић. Пригодним ријечима добродошлице поздравили су их и предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је и почасни грађанин Косовске Митровице, и предсједник Студентског савеза Правног факултета Миле Аљетић.

„Имали смо и раније прилику да на овом факултету угостимо студенте из Косовске Митровице. Ми имамо добру сарадњу са многим правним факултетима из бивше нам државе али чини ми се да је та сарадња посебно развијена са Правним факултетом у Приштини чије је привремено сједиште у Косовској Митровици“, рекао је поред осталог доцент др Раденко Јотановић.

Он је детаљно говорио о раду и развоју Правног факултета Универзитета у Бањој Луци. Нагласио је да се овдје непрекидно прате најсавременија достигнућа у високошколском образовању тако да се студијски програм често мијења и усклађује са највишим европским и свјетским стандардима. Најавио је тако и могућност да се ускоро на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци почне изучавати спортско право, медицинско право, медијско право…

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов је, како рече, у посљедњих 10 година на Косову и Метохији боравио 75 пута.

„За то вријеме направили смо пуно хуманитарних акција за помоћ Србима на Косову и Метохији. Од свих тих хуманитарних акција за мене је свакако најважнија организовање доласка српске дјеце са Косова и Метохије у Републику Српску. И ове године у јуну у 13 градова у Републици Српској долази 650 ученика основних школа са цијелог подручја Косова и Метохије“, рекао је поред осталог Милорад Арлов.

Са радом Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, госте из Косовске Митровице упознао је Миле Аљетић. Он је нагласио да је за посљедњих нешто више од годину дана Студентски савез угостио више од 300 студената Правних факултета из Републике Српске и Србије. Овдје су били, како рече, студенти из Источног Сарајева, Сребренице, Ниша, Новог Сада, Београда а ускоро ће на овај факултет доћи и студенти из Крагујевца.

Осим ових протоколарних обавеза студенти Правног факултета из Косовске Митровице имали су доста слободног времена и за дружење са својим домаћинима студентима права у Бањој Луци. Била је то прилика за нова познанства и пријатељства ових младих људи која ће сигурни смо трајати још дуго.