Наши студенти посјетили институције у Новом Саду

Наши студенти посјетили институције у Новом Саду

Студентски савез Правног факултета Универзитета у Бањој Луци организовао је тродневну посјету наших студената Новом Саду. Они су у периоду од 19. до 21. октобра ове године имали прилику да обиђу Универзитет у Новом Саду и новосадски Правни факултет, Владу и Скупштину Аутономне покрајине Војводине, као и најстарију српску књижевну, културну и научну институцију Матицу Српску.

За студенте нашег факултета организован је и пријем код предсједника Владе Игора Мировића, који је истакао да се значај посјете не огледа само у повезивању два факултета, него и у чињеници да студенти долазе из Републике Српске, са којом је Влада Војводине успоставила добру сарадњу у многим обласима. Пријему у Влади Војводине присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност проф. др Зоран Милошевић.

Са студентима нашег факултета разговарао је и генерални секретар Скупштине Аутономне покрајине Војводине Никола Бањац, који је гостима представио рад и функционисање покрајнског парламента, као и значајну улогу правника у процесима рада органа државне управе.
Обилазак институција завршен је посјетом Матици Српској. Том приликом наши студенти су упознати са најважнијим подацима и историјским чињеницама које су везане за ову институцију, од њеног оснивања до данас.

Поред обиласка институција, домаћини су се потрудили да организују и додатне активности попут обиласка Петроварадинске тврђаве, студентске журке и сличне активности које су додатно повезале будуће правнике из Бање Луке и Новог Сада.

У повратку, студенти су посјетили манастир Ново Хопово који припада Епархији сремској Српске православне цркве. и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Манастир Ново Хопово, заједно са Крушедолом, по својој архитектури, просвјетној улози, историји богатој културним, вјерским и политичким догађајима, један је од најзначајнијих манастира у Србији, а посебно међу фрушкогорским манастирима. Направљен је и кратки предах у етно-селу „Станишићи“.
Јединствен закључак свих је да овакве посјете треба да постану традиција. Са нестрпљењем очекујемо поновну посјету Бањалуци наших колега из Новог Сада.

Ево шта је о овој посјети забиљежено на сајтовима институција које су посјетили наши студенти: