Правна клиника за заштиту људских права на Правном факултету Универзитета у Бањој луци подржана је од стране Савјета Европе у оквиру пројекта: „Јачање капацитета правосуђа за примјену европских стандарда људских права на националном нивоу у Босни и Херцеговини“.

Клиника траје од 2016. године

Клиника из области људских права на Правном факултету је први пут покренута 18. фебруара 2016. године.

Циљ клинике

Циљ Клинике је да студентима пружи неопходна теоријска знања о питањима људских права и практичним вјештинама руковања „правим случајевима“. То укључује идентификацију проблема људских права, развој стратегије парничења и савјетовање жртава кршења људских права.

Цијела Клиника се реализује под надзором проф. др Љиљане Мијовић, бивше судије Европског суда за људска права у Стразбуру, изабране испред Босне и Херцеговине.

Улогу „тутора“ у клиници имају четири учесника Правних клиника о људским правима за студенте Правних факултета у Босни и Херцеговини, организованих у оквиру пројекта „Јачање капацитета правосуђа за примјену европских стандарда људских права на националном нивоу у Босни и Херцеговини“ у 2014-2015 години за студенте права разних државних универзитета широм Босне и Херцеговине (Оливера Шево, Тања Дундић, Николина Бајић и Игор Поповић).

Клиника на почетку сваке године расписује конкурс за пријем нове генерације полазника. Полазници који успјешно прођу клинику добијају сертификат о успјешном завршавању клиничког образовања из права људских права.