Правни факултет обиљежио 45 година постојања

Правни факултет обиљежио 45 година постојања

Дана, 6.2.2020. године Правни факултет Универзитета у Бањој Луци обиљежио је 45 година постојања и успјешног рада.

Правни факултет основан је 1975. године. Данас је модерна, организована и респектабилна високошколска и научна установа у којој су се школовали многи академици, универзитетски професори, познати и признати правници, судије, тужиоци, адвокати, политичари и друге значајне јавне личности.

Свечаној академији у амфитеатру Правног факултета присуствовали су ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић,  предсједник Академије наука Српске Рајко Кузмановић, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, као и бројне званице из јавног, научног, дипломатског и друштвеног живота, те гости из иностранства и студенти.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић рекао је да је та високошколска установа за 45 година рада постала позната и у региону.

– Школујемо врсне правнике који деценијама успјешно обављају најважније послове код нас и креирају и воде правни живот. Ријеч је о истакнутим судијама, тужиоцима, адвокатима, нотарима – нагласио је проф. др Мирјанић.

Он је навео да је Правни факултет поносан на то што има заокружен систем школовања, од основног циклуса студија, до мастер и докторских.

– И даље постоји велико интересовање студената за школовање на Правном факултету – рекао је проф. др Мирјанић.

Он је навео да ће у оквиру свечаности овог факултета сутра почети међународна научна конференција у вези са трансформативним технологијама, правним и етичким изазовима 21. вијека на којој ће говорити професори из Енглеске, Италије и Новог Зеланда.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Правни факултет у Бањалуци за 45 година успјешног рада много допринио развоју правне мисли у Српској.

Чубриловић је истакао да се готово ниједан озбиљнији акт у парламенту Српске не доноси без мишљења и става људи који су стекли образовање и дипломе на Правном факултету.

– Желим им успјех у будућности и надам се да ће на плану правне науке допринијети и демократизацији и развоју нашег друштва – изјавио је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он је на свечаности поводом обиљежавања 45 година рада Правног факултета честитао представницима ове високошколске установе.

Ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин рекао је да је Правни факултет кадровски попуњен и да у цјелини има заокружен образовни процес.

– Ово је једна од најзначајнијих и најуспјешнијих организационих јединица Универзитета у Бањалуци. Правни факултет има нашу подршку и трудићемо се да обезбиједимо његов даљи напредак – истакао је проф. др Гајанин.

На свечаности су уручене дипломе дипломираним правницима и мастерима права.

Милица Грујић, која је завршила овај факултет са просјеком 9,53, рекла је да је учила са намјером да правну струку што боље разумије.

– Желим да што прије одрадим приправнички стаж, а циљ је да положим правосудни испит – навела је Грујићева.

Текст преузет са РТРС.