Правни факултет у Бањој Луци освојио треће мјесто на 18. Регионалном такмичењу у симулацији суђења пред Европским судом за људска права

Правни факултет у Бањој Луци освојио треће мјесто на 18. Регионалном такмичењу у симулацији суђења пред Европским судом за људска права

У периоду од 19. до 22. априла, одржано је 18. Регионално такмичење у праву људских права у организацији организације Human Rights Defenders, на оствру Брач у Хрватској. Учествовале су екипе из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Албаније.

Наши студенти су у групној фази однијели побједе против тимова правних факултета из Сплита и Ниша, те су као најбоља екипа у групи прошли у полуфинале.

Полуфиналне мечеве студенти су играли против студената правних факултета из Мостара и Новог Сада, гдје су такође однијели побједе. Међутим, након изједначеног броја бодова у нашег и новосадског тима, у финале је прошла екипа из Новог Сада, а због два бода више који су имали по основу писаних поднесака. Стога, наши студенти су освојили високо треће мјесто.

Напомињемо да је наш факулет најбоље пласирани факултет из Босне и Херцеговине. Тим нашег факултета чинили су студенти Марија Обрадовић, Маја Мацура и Милош Пашалић као апликанти, те Јасна Поповић, Јована Цвјетиновић и Стефан Иветић као респонденти. Студенте су спремали тренери Невена Бојанић и Александар Мастало, такође бивши чланови Moot court клуба АБЕА, уз подршку асистената Оливере Шево – Гребенар и Игора Поповића.

Освајањем још једне медаље на такмичењу из права људских права, наши студенти су показали квалитет како у правничком резоновању, тако и у наступу пред најугледнијим судијама из региона и Европског суда за људска права.