Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас, у Бањалуци, свечаном отварању 20. савјетовања „Октобарски правнички дани“.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас, у Бањалуци, свечаном отварању 20. савјетовања „Октобарски правнички дани“.

Предсједник Додик указао је на актуелна дешавања на нивоу БиХ и дјеловање ОХР-а која немају никакве везе са правом, те подсјетио да Kристијан Шмит није именован у Савјету безбједности УН, али да, ипак, покушава да намеће законе.

Предсједник Српске је упитао како је могуће да је неко ко је завршио право или, чак, докторирао и обавља дужност судије или тужиоца спреман да у судском или тужилачком поступку прихвати да примјењује одредбе које немају утемељење у Уставу и у праву, као што су одредбе које је наметнуо Kристијан Шмит.

Предсједник Републике је рекао да високи представник није никакав високи представник у БиХ већ представник страна потписница Анекса 10 Дејтонског споразума, међу којима је Српска.

Предсједник Додик је рекао да на тај начин судије и тужиоци преузимају обавезу и глумећи најозбиљније правнике на неправном акту, покушавају себи да осигурају лажну величину.

„То је крах права и крах организације било какве државе. БиХ се не може направити на неправу“, изјавио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да је БиХ данас неправна заједница која нема шансу.

Предсједник Српске је поручио да без права нема државе ни заједнице и уређеног односа међу људима, нити свега онога што је право дефинисало кроз вијекове.

Предсједник Додик је истакао да су у данашње вријеме веома угрожени правна наука и пракса кроз унитаристичко понашање моћника.

„Данас видимо да је то моћ неких неформалних неолибералних кругова који настоје да рушећи право наметну правила који се дневно мијењају, а која би требало да мале државе или мали народи поштују“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Српске је навео да је то скрнављење не само права, већ уношење хаоса у одређене друштвене односе, а на политичком плану то је прављење хаоса на глобалном нивоу у свијету гдје се не поштују раније донесене међународне норме, као што је Повеља УН и друге које су биле важне као дио консензуса свих земаља свијета.

„То је урушено још давно аутономним унилатералним одлукама САД, када су донијели одлуку да бомбардују Републику Српску и Србију без резолуције Савјета безбједности УН, а и политичким понашањем којег гледамо данас“, напоменуо је предсједник Додик.

Предсједник Републике је изјавио да је тренутно на сцени покушај рушења институција Српске и поручио онима који су се окомили на њену имовину да неће добити ни грама, нагласивши да је потребно јединство у Републици Српској по питању борбе за очување Српске и њених права.

Извор: Предсједник Републике Српске