Пријем за студенте са Косова и Метохије

Пријем за студенте са Косова и Метохије

За групу од 38 студената Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, који у Бањој Луци бораве у оквиру пројекта ,,Упознај Српску, упознај својеˮ, 28. фебруара 2023. године организован је пријем на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир поручио је студентима са Косова и Метохије да је Република Српска њихова отаџбина и да су увијек добродошли.

Будимир је изразио задовољство јер је на Правном факултету организован пријем за ове студенте у оквиру пројекта ,,Упознај Српску, упознај својеˮ.

,,Студенти који раде и уче под специфичним околностима и сталним терором привремених власти у Приштини треба да виде да је Република Српска њихова отаџбина и да се у њој осјећају као код своје куће. Нама је најважнија сарадња са универзитетима у Србији и то је циљ нашег националног програмаˮ, рекао је Будимир, те поручио студентима да је Република Српска њихова домовина и отаџбина, а Универзитет у Бањој Луци њихов универзитет.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да ова високошколска установа подржава пројекте као што је ,,Упознај Српску, упознај својеˮ, који промовишу Српску и њене потенцијале у областима образовања, културе, туризма и других.

,,Универзитет у Бањој Луци остварује завидну сарадњу са свим јавним универзитетима са простора Републике Србије. Заједнички учествујемо у научним пројектима финансираним кроз европске програме, организујемо научне конференције и предавања, а врши се и размјена особљаˮ, казао је Гајанин.

Помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић рекла је да ресорно министарство годинама уназад прави акционе планове сарадње са Србијом у омладинским секторима с циљем повезивања младих и њихових организација.

Предсједник Студентског савеза Правног факултета УНИБЛ Растко Вучић истакао је значај пројекта „Упознај Српску, упознај својеˮ, који у сарадњи два универзитета од 2013. године окупља студенте са Косова и Метохије и Републике Српске у Бањој Луци.

„Овакви сусрети су значајни јер колеге из Косовске Митровице имају прилику да упознају дијелове региона гдје живе Срби, а управо ми из Српске најбоље знамо шта они проживљавајуˮ, рекао је Вучић. Како је навео, током посјете Бањој Луци, студенти ће имати прилику и да посјете значајне институције власти Републике Српске.

Студент продекан Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Михајло Стоисављевић изразио је задовољство јер је имао прилику да посјети Бању Луку и Републику Српску, гдје се осјећа као код куће.

У име Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, студентима је добродошлицу пожелио продекан за наставу проф. др Зоран Васиљевић.