Промоција Секције УНЕСКО-ве Катедре за биоетику

Промоција Секције УНЕСКО-ве Катедре за биоетику

У четвртак, 07.02.2019. године, у склопу програма обиљежавања Дана Факултета, на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци одржана је промоција Секције УНЕСКО-ве Катедре за биоетику Правног факултета Универзитета у Бањој Луци. Промоцијом је модерирао руководилац Секције, проф. др Игор Милинковић.

На почетку промоције, присутне је поздравио декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, проф. др Жељко Мирјанић, који је истакнуо значај оснивања Секције и изучавања биоетичких тема од стране правника и студената правних студија.

 

Након тога, присутнима се обратио проф. др Војин Ракић, шеф УНЕСКО-ве Катедре за биоетику за Европу и директор Центра за биоетичке студије (Београд), који је у свом излагању говорио о развоју биетике у Србији и Европи. У занимљивом излагању професор Ракић је представио активности УНЕСКО-ве Катедре за биоетику за Европу, и указао на могућности успостављања сарадње при реализацији пројеката и других заједничких активности.

Након излагања професора Ракића, др Сања Стојковић-Златановић, научна сарадница Института друштвених наука (Београд), поднијела је реферат на тему: „Основна етичка и правна питања развоја и финансирања лекова за третман ретких болести“.

У склопу промоције, одржана је и дебата у организацији Дебатног клуба Правног факултета Универзитета у Бањој Луци – „Алкибијад“, на тему: „Провођење експеримената на свим врстама животиња је етички оправдано“. Наступ Дебатног клуба „Алкибијад“ изазвао је одушевљене реакције публике.