„Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“

„Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“

Данас је на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци промовисан Зборник радова ’’Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама’’, у којем је објављено 19 радова, изложених на истоименом Научном скупу са међународним учешћем, одржаном 4. новембра 2017. године на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.

Правни факултет je поводом Данa Универзитета, организовао научни скуп са циљем да се са научног становишта правне теорије и правне праксе анализира уставни развој сложених држава. Полазећи од тога да су се у 2017. години навршиле двије и по деценије од доношења Устава Републике Српске, оцијењено је да је од изузетног значаја да се анализирају различити аспекти стања и савремених тенденција уставности у сложеним државама, дају  компаративне анализе различитих облика федерализма, као и да се анализирају различити аспекти Дејтонског мировног споразума који представља основ правног система  Босне и Херцеговине.

 

У поднесеним рефератима су сагледани различити аспекти савремене уставности, поједини правни институти и институције уставног, политичког и правног система сложених држава, међу којима је и Босна и Херцеговина, те сагледани изазови њиховог даљњег уставног развоја.

На промоцији Зборника присуствовали су представници републичких институција, наставници, сарадници  и студенти Правног факултета, аутори радова и занитересована шира јавност. На промоцији су говорили декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић, предсједник Академије наука и умјетности академик проф. др Рајко Кузмановић, проф. др Миле Дмичић и доц. др Милан Пилиповић.