Промовисано 29 доктора наука

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, 08. новембра 2018. године, промовисао је 29 доктора наука, који су у протеклих годину дана одбранили докторске дисертације на Универзитету у Бањој Луци.

Ректор Гајанин, каже да је ово промоција којом се обиљежава и истиче један од најзначајнијих успјеха у научном усавршавању свакога ко се одлучи бавити научним радом.

“Овај дан је посебан за вас, који сте одбранили докторске тезе у протеклих годину дана на нашем универзитету. Поносни смо што сте одлучили на Универзитету у Бањој Луци, достићи једну од највиших степеница у свом научном усавршавању“,казао је ректор  на Свечаној промоцији доктора наука, којој су присуствовали декани и продекани Универзитета у Бањој Луци.

Према ријечима ректора Гајанина, подаци показују да годишње на Универзитету докторира између 20 и 35 доктора наука.

„Данашњи кандидати докторирали су по старом плану и програму, а у будућности нас очекују доктори наука који студирају по болоњском процесу у три цилуса студија“, навео је Гајанин.

Професор на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци Дијана Зрнић, која је на Филолошком факултету докторирала из интердисциплинарне области права и књижевности, рекла је да се њена тема докторске дисертације бави мотивом правде у америчкој књижевности од 17. до 20. вијека.

„Код нас интердисциплинарност још није довољно препозната нити заступљена, тако да је ово било освјежење у научном и социо-културном смислу“, рекла је Зрнићева.

Од данас Правни факултет је богатији за три доктора и то Љубомира Ожеговића, Ивану Грубешић и Дамјана Даниловића.

Промоција доктора наука, одржана је у склопу манифестација којима се обиљежава 43. година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци.

Иначе, од оснивања Универзитета укупно је докторирало 690 кандидата.