Састанак са парламентарцима Европске уније

У петак, 27. марта 2014. године у Сарајеву је одржана дискусија о социо-економској будућности подручја које се налази између ријека Дрине, Саве и Уне као и о његовом мјесту у европским интеграцијама. Учесници су били: са једне стране представници Европског парламента на челу са господином Куканом, а са друге професори, асистенти, студенти са јавних универзитета из Републике Српске и Федерације БиХ, као и активисти невладиног сектора из Федерације БиХ. У делегацији Европског парламента су били: Дорис Пак, Марија Корнелисен, Тања Фајон, Дубравка Шуица, Едуард Кукан, Тонино Пицула, Лајош Бокрош и Андреј Пленковић.

Наш Универзитет представљали су, предвођени асистентицом мр Стојаном Копањом, најактивнији студенти четврте године студија Правног факултета: Дејан Лучка, Милан Башић, Милорад Сребро, Александар Крпић, Милош Ковачевић, Томислав Глухаковић и Озренко Никић. Такође, представник Универзитета у Бањој Луци, поред аситентице и студената са Правног факултета, био је асистент на Факултету политичких наука мр Ђорђе Томић.

На самом састанку било је ријечи о немирима који су се одвијали у ентитету окованом турбулентним догађајима, као и о њиховом утицају на цјелокупну политичку ситуацију у ФБиХ. Повела се прича и о економској будућности, способностима политичара и социјалним разликама које су изражене на подручју оба ентитета. Директно учешће су узели људи који су били у првим редовима на протестима који су се дешавали протеклих мјесеци у Сарајеву, уз адекватну подршку професора и студената са сарајевских факултета.

Наши студенти су такође узели активно учешће у „дебати“, па су парламентарцима поставили два питања, уз одређене сопствене констатације. Прво се односило на мишљење парламентараца о отцјепљењу Крима, могућем отцјепљењу Шкотске, Каталоније и Венеције, као и њиховом виђењу политичке ситуације у Европи поводом тих догађаја. Друго питање је било везано за дискриминацију, односно на који начин се легалним-правним-парламентарним средствима може побољшати положај „другачијих“ у свим сферама друштва, а да се при том изостави одлучивање на улици уз помоћ менталитета руље.

Одговор на прво питање је био у складу са смјерницама које поштују земље Европске уније, односно „различитом приступу различитим проблемима“, док је одговор на друго био став да се грађани морају активније укључити у процес одлучивања и путем предвиђених процедура борити за своја права.

Након састанка, наша делегација се укратко упознала са историјом Сарајева, прошетала улицама овог старог града потраживши стручну литературу у књижарама, а након тога се у вечерњим сатима вратила кућама обогаћена још једним вриједним искуством.