ШКОЛА МЕЂУНАРОДНОГ ХУМАНИТАРНОГ ПРАВА

ШКОЛА МЕЂУНАРОДНОГ ХУМАНИТАРНОГ ПРАВА

Поводом седамдесет година од доношења Женевских конвенција (1949) на Правном факултету Универзитета у Бањалуци се 13. и 14. децембра 2019. године одржала Школа Међународног хуманитарног права. Учесници Школе су били студенти, сарадници и наставници правних факултета са јавних универзитета у Бањалуци, Зеници, Тузли, Сарајеву и Источном Сарајеву, као и Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Организатор Школе је Међународни комитет Црвеног крста, а Школа је подржана од Амбасаде Швајцарске у Босни и Херцеговини.

На отварању Школе присутне је у лично име и у име Правног факултет Универзитета у Бањој Луци поздравила проф. др Љиљана Мијовић. У име Амбасаде Швајцарске у Босни и Херцеговини обратила се аташе у политичком одјелу госпођа Хана Боденман, а господин Елмир Цамић, шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста у Босни и Херцеговини је такође поздравио све присутне и истакао значај Женевских конвенција.

                                                                                         

 

Првог дана Школе предавања су одржали регионални правни савјетник у Међународном комитету Црвеног крста, госпођа Неда Дојчиновић (историјски преглед Међународног хуманитарног права) и доц. др Милош Хрњаз (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), који је говорио о врстама оружаних сукоба и заштићеним особама и објектима у оружаним сукобима. Након њих, предавање о принципима вођења непријатељства је одржала капетан Полин Ворнот, правни савјетник при Катедри за право Краљевске војне академије Белгије и асистент на Универзитету у Намуру.

Другог дана Школе са предавањем је наставила капетан Полин Ворнот на тему употребе нових технологија у оружаном сукобу. Посљедње предавање је одржала проф. др Љиљана Мијовић о односу Међународног хуманитарног права, Међународног права људских права и Међународног кривичног права. Школа је окончана дебатом о хипотетичким случајевима из области Међународног хуманитарног права и Међународног права људских права. 

Више фотографија можете пронаћи ОВДЈЕ.