СИМУЛАЦИЈОМ СУЂЕЊА ОКОНЧАНА КЛИНИКА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА

СИМУЛАЦИЈОМ СУЂЕЊА ОКОНЧАНА КЛИНИКА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА

На Правном факултету Универзитета у Бањој Луци је 25.02.2023. године завршен је овогодишњи циклус Клинике о људским правима. Клиника је организована на правним факултетима у Бањалуци и Зеници, а уз подршку Канцеларије Савјета Европе у Босни и Херцеговини.
Клиника је почела у октобру прошле године и трајала је током протеклог семестра. Студенти су имали прилику да науче која се права штите Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама, те су развијали вјештине аргументовања и заступања пред Европским судом за људска права.
Клиника је окончана симулацијом суђења пред Европским судом, гдје су се наши студенти такимичили са студентима из Зенице. Студенти су били подијељени у двије екипе – заступници апликанта и респондента (државе). Студенти су прво писали поднеске у вези са хипотетички случајем повреде права гарантованих Европском конвенцијом. Потом су имали усмено излагање и одиграна су два меча. У првом мечу боља је била екипа апликанта из Бањалуке, а у другом екипа апликанта из Зенице. Титулу најбољег говорника је понијела Ана Мирецки, студенткиња треће година на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.
Судско вијеће које је оцијењивало такмичаре било је састављено од доц. др Иване Грубешић (Универзитет у Зеници), проф. др Валерије Шауле (Универзитет у Бањој Луци), као чланова вијећа и проф. др Мидхата Измирлије (Универзитет у Сарајеву), као предсједавајућег вијећа.
Шеф Клинике на нашем факултету је проф. др Љиљана Мијовић, а поред ње предавачи су били и проф. др Валерија Шаула, те виши асистенти Оливера Шево Гребенар, ма и Игор Поповић, ма. Клиника се организовала у оквиру пројекта Иницијатива за правну сигурност и ефикасно правосуђе у Босни и Херцеговини – Фаза 3, а Правни факултет је препознат као значајан партнер пројекта.