Студијска посјета Сарајеву

Студијска посјета Сарајеву

Студентска Организација Правног факултета организовала је посјету Уставном Суду БиХ.

Говорено је о низу специфичности Устава БиХ и функцијама Уставног суда. Студенти су упознати са структуралном организацијом суда и начинима избора судија, а уз то смо сазнали практичне разлоге постојања 11 столица у Великој сали за пленарне сједнице, гдје уз 9 судија мјесто имају и регистрар Суда који учествује и излаже равноправно у дискусији са судијама, те секретар као шеф администрације. 

Студенти су имали прилику да поставе питања а нека од постављених питања била су у вези са уставности одредбе о смртној казни Устава БиХ, Протоколу 12 и забрани дискриминације у законима.

Представницима Студентске Организације на крају посјете Суду, уручени су и поклони у виду литературе о Суду и раду Суда. Уз помоћ колега из Удружења студената Правног факултета у Сарајеву уприличена је и посјета Правном факултету Универзитета у Сарајеву. 

Представљен је начин студирања на Правном факултету у Сарајеву и систематика спровођења одређених стандарда. Такође, објашњено нам је какав је начин функционисања студентског представништва, те смо кроз разговор успјели доћи до одређених договора и идеја о даљем усавршавању на нашем факултету у Бањој Луци. 

Студентима је осим представника УСП-а ријечи добродошлице упутио и ректор Универзитета у Сарајеву проф. др. Рифат Шкријељ. Говорено је и о значају педагошке едукације кадра и њеним бенефитима. Након обраћања ректора, присутнима је кратки говор одржала декан Правног факултета УНСА проф. др. Хајрија Сијерчић-Чолић. Овим путем истакнута је и успјешна сарадња Универзитета у Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци као и наше двије организације која већ дуги низ година траје.

Наредног дана, на позив ректора, чланови Студентске Организације присуствовали су и Свечаности поводом уручивања диплома 5161 магистранту и дипломанту Универзитета у Сарајеву, у дворани Зетра. Очекујемо ускоро најављену посјету Бањој Луци студената УНСА, те наставак позитивне комуникације.