Такмичење студената у симулираном суђењу

Такмичење студената у симулираном суђењу

У суботу, 7. 7. 2018. године са почетком у 10 часова одржано је такмичење у симулираном суђењу из области људских права, на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.

Такмичење у симулираном суђењу које се одржава у сарадњи са Мисијом ОЕБС –а у Босни и Херцеговини, представља завршницу рада на Правној клиници за људска права, која се по трећи пут одржава на Правном факултету у Бањој Луци. Правна клиника за људска права траје годину дана, и током ње студенти стичу како теоријска, али много важније, практична знања из области Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, писања поднесака Европском суду за људска права и слично.

На крају сваког циклуса, одржава се такмичење у симулираном суђењу. Ово такмичење представља како завршницу рада једне генерације полазника, али тако и припрему студената за будућа такмичења.

Суденти који су похађали Правну клинику за људска права су били подјељени у четири тима, од којих су два били представници апликаната, док су два представљала државу. Одиграна су два меча, након који је проглашен побједнички тим, као и најбољи говорник на овогодишњем такмичењу. На овогодишњем такмичењу побједник је био тим државе, сачињем од студената Николе Дупера, Теодоре Шарабе, Марине Милотић, Елмире Нушиновић и Славена Личинара. Најбољи говорник на овом такмичењу био је студент четврте године, Бојан Максимовић.

Студенти су излагали пред трочланим судским вијећем, чији су чланови стручњаци из области заштите људских права. Вијеће  су чинили: проф. др Валерија Шаула (предсједавајућа), проф. др Љиљана Мијовић (члан) и Саша Бојанић (члан), правник при Мисији ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

Шеф Правне клинике за људска права је проф. др Љиљана Мијовић, а предавачи су и у овом циклусу били Оливера Шево, Тања Поповић, Николина Бајић и Игор Поповић.

 

Такмичење у симулираном суђењу – гостовање на РТРС (1:39:00)