ТИМ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ОСВОЈИО ДРУГО МЈЕСТО НА V MOOT COURT ТАКМИЧЕЊУ „БРАНКО МАРИНКОВИЋ“ НИШ

ТИМ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ОСВОЈИО ДРУГО МЈЕСТО НА V MOOT COURT ТАКМИЧЕЊУ „БРАНКО МАРИНКОВИЋ“ НИШ

Тим Правног факултета Универзитета у Бањој Луци је у периоду од 06. до 09. маја 2022. године традиционално узео учешће на V Moot Court такмичењу „Бранко Маринковић“ у симулацији суђења пред Европским судом за људска права које се одржало на Правном факултету Универзитета у Нишу.

На овогодишњем такмичењу учествовало је укупно 8 екипа из Србије, Сјеверне Македоније и Босне и Херцеговине, међу којима су поред Правног факултета Бањалука учествовали и Правни факултет Крагујевац, Правни факултет Битољ, Правни факултет Штип, Правни факултет Београд (ЕЛСА Београд), те три тима из Ниша, и то са Правног факултета Универзитета у Нишу и Факултета за право, безбедност и менаџмент Константин Велики.

Наша екипа се у првој рунди такмичила против тима „Онора“ Правног факултета у Нишу, те побједом остварила пласман у полуфинале. Полуфинални меч наш тим је играо против тима „Titus Flavius Orestes“ Правног факултета у Битољу и побједом у оба меча остварио даљи пласман у финале овог такмичења.

Посљедња препрека нашим студентима био је тим „Iustitia“ Правног факултета у Нишу, који је уз тијесну разлику од 4 поена предности ипак однио побједу. Студенти Правног факултета у Бањој Луци, као вицешампиони овог такмичења, још једном су показали квалитетно знање из права људских права и вјештине јавног наступа.

Тим правног факултета клуба „АБЕА“ чинили су студенти Мерјем Мухаџић, Оља Беадер и Филип Новаковић као дио тима апликаната, те Сара Мандић, Александар Мастало и Лука Станар као дио тима респондента. Студенте су ове године спремали академски тренери Дејан Дугић и Невена Бојанић, иначе некадашњи студенти Правног факултета и чланови клуба АБЕА, уз подршку факултетских асистената Оливере Шево Гребенар, ма и Игора Поповића, ма.