ТИМ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ОСВОЈИО ДВИЈЕ НАГРАДЕ НА 8. ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ У СИМУЛАЦИЈИ СУЂЕЊА ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА

ТИМ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ОСВОЈИО ДВИЈЕ НАГРАДЕ НА 8. ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ У СИМУЛАЦИЈИ СУЂЕЊА ПРЕД ЕВРОПСКИМ СУДОМ ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Правни факултет је у периоду од 1. до 4. новембра 2022. године учествовао на 8. државном такмичењу у симулацији суђења пред Европским судом за људска права у вези са кривичним поступком. Такмичење је одржано у хотелу „Термаг“ на Јахорини, а у организацији Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава – Бироа за борбу против међународне трговине дрогом и спровођење закона и Министарства правосуђа Сједињених Америчких Држава – Програма за развој, помоћ и едукацију тужилаштава у иностранству.

На државном такмичењу ове године, учествовало је 7 факултета са подручја БиХ: Правни факултет Универзитета у Бањалуци, Правни факултет Универзитета у Сарајеву, Правни факултет Универзитета у Тузли, Правни факултет Свеучилишта у Мостару, Правни факултет Универзитета у Зеници, Правни факултет Универзитета „Џемал Биједић“ из Мостара, те Правни факултет Универзитета у Бихаћу.

Након оцјене писаних поднесака, наши студенти су имали највећи број бодова, а освојили су и награду за најбољи поднесак апликанта. У квалификационим мечевима, наши студенти су се такмичили са Правним факултетом „Џемал Биједић“ и Правним факултетом из Зенице, те однијели побједу у оба меча. У полуфиналном дуелу, студенти су играли меч са студентима Правног факултета из Сарајева, те изгубили тијесном разликом од једног бодa и тиме освојили треће мјесто.

Тим је био у саставу: Мерјем Мухаџић, Марија Чичић, Сара Мандић, Александар Мастало, Лука Станар и Филип Новаковић, уз асистенцију ментора Невене Бојанић и Дејана Дугића, те подршку виших асистената Поповић Игора, ма и Оливере Шево Гребенар, ма.

Оваквим резултатом Правни факултет је још једном показао квалитет и наша екипа је била једина са двије освојене награде на такмичењу – најбољи поднесак апликанта и треће мјесто у укупном пласману.