Тим Правног факултета побједник квалификационог такмичења „Футура“

Тим Правног факултета побједник квалификационог такмичења „Футура“

Тим Правног факултета Универзитета у Бањој Луци је побједник VIII Kвалификационог регионалног такмичења Футура, које је ове године одржано у Вршцу од 18. до 21. октобра. Овом побједом су наши студенти остварили право учешћа на завршном регионалном такмичењу које ће се одржати у Словенији 2020. године. Студенти су се такмичили у симулацији суђења пред Европским судом за људска права у примјени Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. 

Наши студенти су били бољи од осталих седам тимова из Босне и Херцеговине, Србије и Сјеверне Македоније. У групном дијелу такмичења, наш тим је био побједник у групи Б, гдје је побиједио тимове правних факултета из Крагујевца и Мостара (Универзитет Џемал Биједић). У полуфиналу је наша екипа у оба меча била боља од студената са Правног факултета Универзитета Св. Климент Охридски – Битољ, док је у финалу противник била екипа са Правног факултета Универзитета у Тузли. У укупном резултату, Правни факултет Универзитета у Бањој Луци је побиједио са десет поена разлике.

Судије на такмичењу су били реномирани правници из области заштите људских права из региона. Финалне мечеве су судили: проф. др Боштјан М. Зупанчич, предсједавајући судског вијећа (бивши судија Европског суда за људска права и Уставног суда Словеније), Маргита Цаца-Николовска, члан (потпредсједник Уставног суда БиХ и бивши судија Европског суда за људска права), Александра Мартиновић, члан (предсједник Уставног суда Федерације БиХ), др Боса Ненадић, члан (бивши судија и предсједник Уставног суда Србије) и др Дамир Јурас, члан (правни савјетник у Министарству унутарњих послова Републике Хрватске, Сплит).

Хипотетички случај за ово такмичење тицао се савременог проблема миграција и поштовања основних права миграната од стране држава чланица Савјета Европе и Европске уније.

Тим Правног факултета чине: Наташа Шева, Невена Бојанић, Марија Курузовић (тим заступника апликанта), Јелена Милитиновић, Никола Дупер и Дејан Дугић (тим заступника државе). Академски тренери су асистенти, Оливера Шево, ма и Игор Поповић, ма. 

Више фотографија можете пронаћи ОВДЈЕ.