Најава уписа студената у академској 2024/2025. години

Све информације и водич за упис на Правни факултет Универзитета у Бањој Луци.

Конкурсом је дефинисан број студената (редовних и ванредних) који могу да упишу
студијски програм Право на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.

Факултет са традицијом

Погледајте званични промотивни флајер
Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Приручник за припрему пријемног испита 2024.

Приручник за припрему пријемног испита можете погледати ОВДЈЕ. Информације о припремној настави и одржавању пријемног испита ће бити накнадно објављене.

ШТА НУДИМО

ЗНАЊЕ

Знање које стичете на Правном факултету је свагдје примјењиво.

ПРИЗНАТУ ДИПЛОМУ

Са нашом дипломом сте признати правник у држави и иностранству.

РАЗЛИЧИТЕ АКТИВНОСТИ

На нашем факултету имамо правне клинике, ораторски и дебатни клуб…

ПРАКСЕ

ДИО ТРАДИЦИЈЕ

Ми смо најстарији факултет у Републици Српској и водећи у БиХ.

„Од малена сам био упућен у свијет права, тако сам то и заволио. Када је дошло вријеме да бирам који факултет ћу да упишем након средње школе, није се постављало много питања, није било много дилема. Од самог почетка сам студијима приступио тако да дајем све од себе, да се трудим да што више постигнем како у настави, тако и у бројним активностима ван наставе.

Право је мој животни позив, чиме намјеравам да се и даље бавим. Циљ ми је завршити мастер студије, а онда се даље усавршавати кроз теорију, али прије свега праксу.

Правници се увијек школују да раде у држави у којој су школовани, јер ми изучавамо наше право, бавимо се нашим законима и прописима, нашом правном традицијом.“

„Студије на Правном факултету су одувијек биле моје опредјељење, и никада ту није било много двоумљења. Универзитет у Бањој Луци је показао високи степен квалитета на многим пољима, а посебно на пољу правних наука. Право се у Бањој Луци изучава већ скоро пет деценија, што значи да је то факултет који има утемељену традицију и доказ тог квалитета су врхунски стручњаци у правусуђу, у политици, а наравно и у академској сфери. Правнику увијек фали времена, нама увијек фали простор да ми још нешто прочитамо. То је факултет који захтијева много читања, ријеч је о томовима примарне литературе законске грађе, што значи да је потребан дуг период да вам одређене ствари постану јасне. Ако бих нешто могао да промијеним, то би било да сам имао мало више времена да нешто боље утврдим. Моје трајно животно опредјељење је бављење теоријом с правном науком. Највећа афирмација нашег Правног факултета је да ме је учинила изузетно заинтересовним за саму науку права као такву. Ја сам се опредијелио за јавно-правне науке, посебно за управно право. Право и правник су увијек везани за државу и конкретан правни поредак. Ја сам студирао у овој држави и ту планирам и да останем. Постоји изрека која каже: ‘Ако не знате шта треба да учините, онда треба да испуните своју дужност.’ Сматрам да је моја дужност да се ставим на располагање мојој држави и њеном правосудном систему.“

„Правни факултет је за мене заиста био најбољи избор, јер сам увијек имала широк спектар интересовања и увијек сам жељела да проширим своја знања. То је оно што право омогућава, да проширимо своја практична и теоријска знања. Познајући право и законе боље познајемо и живот око себе.

Битно је да се током школовања не фокусирамо само на учење, већ и на дружење и стицање пријатељстава. Најтеже је ускладити вријеме, али уз добру организацију све се то може постићи.

Сматрам да су добри правници један од темеља и стубова сваког друштва. Управо зато можда и јесте дужност сваког правника да остане у својој земљи, јер најбоље познаје законе своје земље.“

Нисте сигурни како се уписује Правни факултет?

Припремили смо водич за упис "Корак по корак"

Знајући да се многи матуранти прибојавају уписа на факултет, процедура, докумената и „папирологије“, припремили смо сажето упутство за упис „Корак по корак – како уписати Правни факултет“, како бисмо Вам олакшали транзицију из средњошколских клупа у студентски амфитеатар. Све што треба да знаш о упису на Правни факултет можеш сазнати кликом на иконицу испод.

КРИМИНАЛИСТИЧКО-
ФОРЕНЗИЧКА 
КЛИНИКА

Студенти се упознају са форензиком и истражним радњама у поступку, као и са криминалистичким вјештачењима.

ЕКОЛОШКА ПРАВНА
КЛИНИКА

Студенти се упознају са форензиком и истражним радњама у поступку, као и са криминалистичким вјештачењима.

КЛИНИКА
„Правда за дјецу“

Студенти се обучавају да помажу дјеци као правни експерти у различитим случајевима када су им права угрожена.

ПРАКСА У
СУДНИЦИ

Правни факултет посједује судницу у којем вјежбе са студентима изводе судије, тужиоци и адвокати.

МЕЂУНАРОДНА
ТАКМИЧЕЊА

Наши студенти учествују на многим такмичењима из различитих области права, дебате, говорништва и предузетништва.