Najava upisa studenata u akademskoj 2023/2024. godini

Sve informacije i vodič za upis na Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

Konkursom je definisan broj studenata (redovnih i vanrednih) koji mogu da upišu
studijski program Pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Fakultet sa tradicijom

Pogledajte zvanični promotivni flajer
Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Priručnik za pripremu prijemnog ispita 2023.

Priručnik za pripremu prijemnog ispita možete pogledati OVDJE. Informacije o pripremnoj nastavi i održavanju prijemnog ispita će biti naknadno objavljene.

ŠTA NUDIMO

ZNANJE

Znanje koje stičete na Pravnom fakultetu je svagdje primjenjivo.

PRIZNATU DIPLOMU

Sa našom diplomom ste priznati pravnik u državi i inostranstvu.

RAZLIČITE AKTIVNOSTI

Na našem fakultetu imamo pravne klinike, oratorski i debatni klub…

PRAKSE

DIO TRADICIJE

Mi smo najstariji fakultet u Republici Srpskoj i vodeći u BiH.

„Od malena sam bio upućen u svijet prava, tako sam to i zavolio. Kada je došlo vrijeme da biram koji fakultet ću da upišem nakon srednje škole, nije se postavljalo mnogo pitanja, nije bilo mnogo dilema. Od samog početka sam studijima pristupio tako da dajem sve od sebe, da se trudim da što više postignem kako u nastavi, tako i u brojnim aktivnostima van nastave.

Pravo je moj životni poziv, čime namjeravam da se i dalje bavim. Cilj mi je završiti master studije, a onda se dalje usavršavati kroz teoriju, ali prije svega praksu.

Pravnici se uvijek školuju da rade u državi u kojoj su školovani, jer mi izučavamo naše pravo, bavimo se našim zakonima i propisima, našom pravnom tradicijom.“

„Studije na Pravnom fakultetu su oduvijek bile moje opredjeljenje, i nikada tu nije bilo mnogo dvoumljenja. Univerzitet u Banjoj Luci je pokazao visoki stepen kvaliteta na mnogim poljima, a posebno na polju pravnih nauka. Pravo se u Banjoj Luci izučava već skoro pet decenija, što znači da je to fakultet koji ima utemeljenu tradiciju i dokaz tog kvaliteta su vrhunski stručnjaci u pravusuđu, u politici, a naravno i u akademskoj sferi. Pravniku uvijek fali vremena, nama uvijek fali prostor da mi još nešto pročitamo. To je fakultet koji zahtijeva mnogo čitanja, riječ je o tomovima primarne literature zakonske građe, što znači da je potreban dug period da vam određene stvari postanu jasne. Ako bih nešto mogao da promijenim, to bi bilo da sam imao malo više vremena da nešto bolje utvrdim. Moje trajno životno opredjeljenje je bavljenje teorijom s pravnom naukom. Najveća afirmacija našeg Pravnog fakulteta je da me je učinila izuzetno zainteresovnim za samu nauku prava kao takvu. Ja sam se opredijelio za javno-pravne nauke, posebno za upravno pravo. Pravo i pravnik su uvijek vezani za državu i konkretan pravni poredak. Ja sam studirao u ovoj državi i tu planiram i da ostanem. Postoji izreka koja kaže: ‘Ako ne znate šta treba da učinite, onda treba da ispunite svoju dužnost.’ Smatram da je moja dužnost da se stavim na raspolaganje mojoj državi i njenom pravosudnom sistemu.“

„Pravni fakultet je za mene zaista bio najbolji izbor, jer sam uvijek imala širok spektar interesovanja i uvijek sam željela da proširim svoja znanja. To je ono što pravo omogućava, da proširimo svoja praktična i teorijska znanja. Poznajući pravo i zakone bolje poznajemo i život oko sebe.

Bitno je da se tokom školovanja ne fokusiramo samo na učenje, već i na druženje i sticanje prijateljstava. Najteže je uskladiti vrijeme, ali uz dobru organizaciju sve se to može postići.

Smatram da su dobri pravnici jedan od temelja i stubova svakog društva. Upravo zato možda i jeste dužnost svakog pravnika da ostane u svojoj zemlji, jer najbolje poznaje zakone svoje zemlje.“

Niste sigurni kako se upisuje Pravni fakultet?

Pripremili smo vodič za upis "Korak po korak"

Znajući da se mnogi maturanti pribojavaju upisa na fakultet, procedura, dokumenata i „papirologije“, pripremili smo sažeto uputstvo za upis „Korak po korak – kako upisati Pravni fakultet“, kako bismo Vam olakšali tranziciju iz srednjoškolskih klupa u studentski amfiteatar. Sve što treba da znaš o upisu na Pravni fakultet možeš saznati klikom na ikonicu ispod.

KRIMINALISTIČKO-
FORENZIČKA 
KLINIKA

Studenti se upoznaju sa forenzikom i istražnim radnjama u postupku, kao i sa kriminalističkim vještačenjima.

EKOLOŠKA PRAVNA
KLINIKA

Studenti se upoznaju sa forenzikom i istražnim radnjama u postupku, kao i sa kriminalističkim vještačenjima.

KLINIKA
„Pravda za djecu“

Studenti se obučavaju da pomažu djeci kao pravni eksperti u različitim slučajevima kada su im prava ugrožena.

PRAKSA U
SUDNICI

Pravni fakultet posjeduje sudnicu u kojem vježbe sa studentima izvode sudije, tužioci i advokati.

MEĐUNARODNA
TAKMIČENJA

Naši studenti učestvuju na mnogim takmičenjima iz različitih oblasti prava, debate, govorništva i preduzetništva.