Prva godina Druga godina Treća godina Četvrta godina Master Magistarski Doktorski studij

Догађаји

28.06.2017

Вече за памћење


Синоћ је на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци славиле су се лијепа ријеч и слобода говора. Одржано је тринаесто такмичење студената Правног факултета у бесједништву које већ традиционално организује Центар за реторику и говорништво „Institutio Оratoria“, којим руководи професор др Никола Мојовић. Било је то вече за памћење.


Као и сваке године, и синоћ су се на Правном факултету окупили млади оратори које зближава слободна мисао и јака и мудра ријеч. Током ове академске године такмичари су се припремали у Центру за реторику и говорништво да наступе пред публиком и покажу своје ораторско умијеће. У томе су им помагали и наши асистенти Оливера Шево и Игор Поповић, као и апсолвент Ђорђе Кнежевић. Такмичили су се у двије дисциплине: говор на задату тему и говор на тему по слободном избору.

Дошли су да их послушају бројни студенти, родитељи и пријатељи, али и многи професори и гости из јавног живота Републике Српске и Босне и Херцеговине. Међу њима је био и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске професор др Рајко Кузмановић, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске, адвокат Бранислав Ракић, Омбудсмен за људска права БиХ професор др Љубинко Митровић, судије, тужиоци, адвокати и нотари.

Поздравне бесједе одржали су декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци професора др Жељко Мирјанић, адвокат Ненад Јанићевић, регионални секретар Међународне уније адвоката и професор др Никола Мојовић. У лијепо уређеној сцени у амфитеатру Правног факултета наступило је 12 младих оратора.
Изузетно тежак задатак имао је седмочлани жири у саставу: професор др Жељко Мирјанић, декан Правног факултета Универзитета у Бањој Луци, Ненад Јанићевић, регионални секретар Међународне уније адвоката,  Љубиша Савановић, глумац Народног позоришта Републике Српске и директор Градског позоришта Јазавац, Тања Ступар Трифуновић, књижевница из Бањалуке и добитница Европске награде за књижевност, Сандра Гојковић Арбутина, главна и одговорна уредница Независних новина, професор др Никола Мојовић, професор Правног факултета и оснивач и руководилац Центра за реторику и говорништво „Institutio Оratoria“, и један од ранијих побједника у овом такмичењу Милица Караџа, стручни сарадник у Адвокатској фирми Сајић.

Према оцјени жирија свеукупни побједник овогодишњег 13. такмичења студената у бесједништву је Игор Кањски. Он је побједио и у дисциплини говор на задату тему. Са највећим бројем гласова посјетилаца, освојио је и награду публике. О побједнику у дисциплини говор на тему по слободном избору није било консензуса међу члановима жирија. Двије бесједнице, Милица Ристић и Сузана Обрадовић освојиле су исти број бодова, па је жири одлучио да подијели  награду у овој дисциплини. Студентски савез Правног факултета уручио је посебну награду за говор који је по њиховом мишљењу најбоље промовисао родољубиве вриједности. Ова награда припала је Мирјани Милашиновић, која је говорила о потреби очувања српског језика.

Пригодне награде побједницима овогодишњег такмичења обезбједила је НЛБ Развојна Банка Бања Лука и институција Омбудсмена БиХ за људска права. Као и
сваке године такмичење је подржао градоначелник Бање Луке а помогли су нам и
Нотарска комора Републике Српске, Адвокатска комора Републике Српске и
Адвокатска фирма Сајић.
Поклоне и признања свим учесницима  овогодишњег такмичења обезбједио је и Центар за реторику и говорништво Правног факултета Универзитета у Бањој Луци а уручио их је декан, професор др Жељко Мирјанић.

У изузетно богатом музичком програму учествовали су ансамбл „Источник“ са гостима Арсеном Чаркићем, Анетом Макањић, Лукијаном Ивановићем и Петром Топаловићем. Публици су се представили и чланови Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке којим је дириговао Златан Мирић, са солистима Александром Радовић, Аницом Зрилић и Мариом Ставропулос.
Датум објаве - 28.06.2017

Повезани чланци


Нисте задовољни добијеним информацијама?

Све информације о упису можете добити на линку Информације о упису