“Венац беседништва” студенткињама права из Бањалуке

“Венац беседништва” студенткињама права из Бањалуке

 Студенткиње Правног факултета Универзитета у Бањалуци Теодора Шараба и Анита Гранолић добиле су “Венац беседништва” освојивши прве награде на 28. Фестивалу бесједништва “Sirium Lux Verbi – Сирмијум светлост речи” у Сремској Митровици.
На Житном тргу, у рестаурираном локалитету античких ископина у Сремској Митровици, такмичари су 1. септембра имали прилику да се надмећу за главну награду “Венац беседништва”, иначе копију статуете оратора из другог вијека нове ере, али и друге вриједне награде.Апсолвентица Правног факултета Теодора Шараба освојила је прво мјесто и награду адвокатске канцеларије “Јелкић” у категорији “Ex tempore”.– У тој категорији било је седам учесника. Срећна сам и поносна на освојено прво мјесто – каже Шараба. Студенткиња треће године Правног факултета Анита Гранолић освојила је прву награду у категорији ауторске бесједе.– Нисам очекивала награду јер су међу учесницима били најбољи од најбољих – истакла је Гранолићева.

Осим њих двије, на недавно завршеним “Нушићевим данима” у Ивањици на вечери бесједништва учествовали су и студенти друге године тог факултета Игор Мирјанић и Марко Ромић. Пријем за ове успјешне студенте у петак је уприличио декан Правног  факултета Жељко Мирјанић, нагласивши да су они понос те високошколске установе.

– На вама је да афирмишете нашу струку која је стара хиљадама година. Знам колико сте труда и рада уложили заједно са вашим професорима и желим да тако наставите и у будућности – рекао је Мирјанић.

Учесници овог фестивала су чланови Центра за реторику и говорништво “Institutio Oratoria”, чији је оснивач професор Никола Мојовић.

– Говорити пред 1.500 људи на тргу није било лако, а посебно не изборити прво мјесто међу представницима 16 институција на највећем такмичењу на Балкану тог карактера – истакао је Мојовић.

Преузето из Гласа Српске

Више фотографија можете погледати ОВДЈЕ.