Завршени „Октобарски правнички дани“

Завршени „Октобарски правнички дани“

Подјелом цертификата и усвајањем препорука и закључака Савјетовања у Бањој Луци су  данас послије подне завршени шеснаести Октобарски правнички дани.

Послије прве пленарне сједнице на којој су се чуле пригодне бесједе организатора и гостију, учесници овогодишњег, шеснаестог по реду међународног савјетовања правника „Октобарски правнички дани“, протекла два дана радили су интензивно у седам катедри разврстаних у оквиру  ужих научних области и то: Државно-правна, Управно-правна, Радно-правна, Грађанско-правна, Привредно-правна, Међународно-правна и Кривично-правна област. 

Више од 500 угледних правника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и још неких држава из Региона расправљали су о 89 радова који су стигли од 111 аутора. Као што је и уобичајено највише радова, укупно 24, стигло је из кривично-правне области. Аутори из Грађанско-правне области  изложили су 21 рад, Међународно-правне области 11 радова, Државно-правне и Радно-правне области по девет радова и Управно-правне и Привредно-правне области по осам радова.

На другој пленарној сједници Савјетовања правника, „Октобарски правнички дани“, која је одржана данас послије подне, представници Катедри изложили су најважније закључке и препоруке који су  произашли из тих радова и расправе која се о њима водила у оквиру Катедри. Потом је услиједило краће обраћање предсједника Удружења правника Републике Српске и предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске академика проф. др Рајка Кузмановића у којем је сумирао дводневни рад овог научног скупа и пригодним ријечима прогласио га затвореним.

Препоруке и  закључци 16. Међународног савјетовања правника „Октобарски правнички дани“  ускоро ће бити штампани и у посебном издању часописа „Правна ријеч“. Нема никакве сумње то ће бити од велике користи многим правницима а поготово оним који право свакодневно примјењују у пракси.

У оквиру дводневног научног скупа Октобарски правнички дани одржане су и двије изузетно посјећене манифестације. Правнички час  и Правничко вече које је одржано у Хотелу Босна у Бањој Луци.

Овогодишњи правнички час био је посвећен животу и грандиозном дјелу предсједника Савеза Удружења правника Србије и Републике Српске и оснивача Копаоничке школе природног права и Будванских правничких дана, академика проф. др Слободану Перовића који је био носилац великог броја домаћих и међународних награда и признања и члан шест Академија наука и умјетности.

О његовом грандиозном научном стваралаштву надахнуто су говорили академик проф. др Рајко Кузмановић, академик проф. др Миодраг Орлић и академик проф. др Витомир Поповић.

Више фотографија можете погледати ОВДЈЕ.