Prva godina Druga godina Treća godina Četvrta godina Master Magistarski Doktorski studij

Догађаји

07.10.2017+++

  • Почетна
  • Догађаји
  • Завршено 14 савјетовање правника „Октобарски правнички дани“

Завршено 14 савјетовање правника „Октобарски правнички дани“


Другом пленарном сједницом на којој су усвојени бројни закључци дводневне расправе по катедрама и подјелом цертификата учесницима, данас је на Правном факултету у Бањој Луци завршено 14. савјетовање правника „Октобарски правнички дани“.
Бројни правници са подручја цијеле претходне Југославије и из иностранства два дана расправљали су о основној теми „Изградња и функционисање правног система“. Нарочито занимљива излагања и дискусије могле су се чути  у раду пет катедри у којим се по областима  расправљало о радовима који су стигли за овогодишње савјетовање правника.


Да подсјетимо,  за 14. савјетовање правника „Октобарски правнички дани“ стигао је  91 реферат од 120 аутора. Ти радови објављени су у три тома часописа Удружења правника Републике Српске „Правна ријеч“. У том обимном штиву практичари из свих области пране науке сигурно ће пронаћи нешто занимљиво за себе. Нешто од тога свакако ће бити од користи и за даљи развој и функционисање правног система у Републици Српској.
Овогодишње, 14. савјетовање правника Октобарски правнички дани јуче је отворио предсједник Удружења правника Републике Српске, академик проф. др Рајко Кузмановић. У пригодној бесједом нагласио је да је у Удружењу правника Републике Српске  активно више од три хиљаде правника који дјелују у осам подружница широм Републике Српске. Подсјетио је да је до сада организовано 14 савјетовања на којим је учествовало више од 11 хиљада правника. Истакао је такође да ова генерација  правника има  важну и тешку  улогу јер се ствара нови правни поредак.
У име домаћина, учесницима се пригодном бесједом обратио и декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић.

„Поново смо заједно 14. пут на факултету који деценијама образује генерације правника који са професионалном посвећеношћу креирају правни живот, стварају и примјењују законе. Свијет права се непрекидно мијења и правници имају само један избор да марљиво прате промјене и разговарају и расправљају о тим промјенама. Ово савјетовање омогућава и да се некадашњи студенти привремено врате на мјесто гдје су започели сусрет са правом“, рекао је поред осталог декан проф. др Жељко Мирјанић.
Овогодишњем Савјетовању правника присуствовали су и многи угледни гости. Пригодним ријечима учеснике су поздравили предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар правде у Влади Републике Српске Антон Касиповић, проф. др Миодраг Орлић из Београда, проф. др Драган Боланча из Сплита, проф. др Велимир Ракочевић, декан Правног факултета Универзитета у Подгорици. Учесницима овогодишњег савјетовања правника стигли су и бројни телеграми подршке од  дугогодишњих пријатеља  који су били спријечени да присуствују овогодишњем савјетовању правника.

Послије  свечаног отварања 14. савјетовања правника „Октобарски правнички дани“ одржано је прво пленарно засједање на којем су присуствовали сви учесници овог научног скупа. Уводно излагање одржао је предсједник Удружења правника Републике Српске академик Рајко Кузмановић. Говорио је о теми „Контраверзе у развоју устава и уставности у свијету и код нас“.
Послије прве пленарне сједнице делегација организатора у саставу проф. др Жељко Мирјанић, доцент др Зоран Васиљевић и студент Сузана Обрадовић положили су цвијеће  на спомен плочу  студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци који су у  минулом отаџбинском рату уградили своје животе у темеље Републике Српске.

У једној од пауза, издавачка кућа Параграф из Београда одржала је презентацију базе података у којој се налази правничка литература (службени гласници, пресуде, конвенције, судска пракса, модели уговора и сл.).
Данас прије подне и јуче учесници овог међународног научног скупа марљиво су радили у катедрама. На крају првог радног дана у оквиру овогодишњег савјетовања правника на Правном факултету одржане су још неке значајне манифестације. Синоћ је у присуству бројних учесника и пријатеља промовисана књига „Бесједе“ академика проф. др Рајка Кузмановића. Та књига садржи 100 најважнијих бесједа аутора изговорених у различитим приликама. О тој књизи у уводним напоменама надахнуто и бираним ријечима говорила је академик проф. др Снежана Савић. Своје импресије и запажања  о књизи публици су представили и рецензенти проф. др Никола Мојовић и проф. др Синиша Каран. О томе како је настала ова књига, ненаметљиво и скромно говорио је и сам аутор, академик проф. др Рајко Кузмановић.

Још једна традиционална манифестација, Правнички час привукла је синоћ пажу многих поштоваоца лика и дјела истакнутог правника, министра, судије, адвоката Марка Арсовића. О О лику и дјелу овог врсног правника надахнуто су говорили академик проф. др Миодраг Симовић и омбудсман БиХ проф. др Љубинко Митровић.  


                       

Датум објаве - 07.10.2017

Повезани чланци


Нисте задовољни добијеним информацијама?

Све информације о упису можете добити на линку Информације о упису